“Polarni san” i Davor Rostuhar u Kaštelima

PODIJELI

MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE DAVORA ROSTUHARA
Kaže se da mnogi ljudi sanjaju, ali mali broj svoje snove uspije pretočiti u stvarnost. Jedan od onih, kojima je to uspjelo je Davor Rostuhar, hrvatski književnik, putopisac, pustolov i istraživač, koji je, nakon punih 16 godina svoj Polarni san učinio zbiljom, a kako mu je to uspjelo predstavio je zainteresiranim Kaštelanima ovog utorka u dvorcu Vitturi, na multimedijalnom predavanju u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Ostvarenje svog sna, „osvajanje“ Južnog pola, što mu je uspjelo prije nekoliko mjeseci, Rostuhar je predstavio kroz predavanje, svoju novu, sedmu knjigu te dokumentarni film, a knjiga i film kruna su velikog projekta za koji se pripremao posljednje tri godine.

– To je bila moja najveća ekspedicija do sada i prva hrvatska ekspedicija na Južni pol. Nakon tri godine priprema i 16 godina sanjanja, ove sam se zime upustio u taj veliki pothvat, prehodati od obale Antarktike do Južnog pola, kroz najekstremniji okoliš na planeti. I evo, zahvaljujući dobrim pripremama i podršci preko tisuću ljudi, institucija, ustanova i društava, cilj je i ostvaren 17. siječnja ove godine – kazao je Rostuhar, navodeći kako je ekspedicija trajala 47 dana, bez pomoći dodatnih izvora energije prešao je 1163 km po temperaturama od -12 do -27 stupnjeva, a kad se pridoda i vjetar koji ga je pratio, osjećaj hladnoće dostizao je i -50 stupnjeva. Sam je vukao 137 kg opreme, od čega je 64 kg otpadalo na hranu i 15 kg na potrebno gorivo. Po dolasku na cilj težina opreme iznosila je svega 67 kg, jer mu je ostalo tek pola kilograma hrane.
– Prošao sam sve bez nekakvih ozljeda, i to zahvaljujući dobroj pripremi – ustvrdio je Rostuhar, koji se u tim pripremama upoznavao s načinom života tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem sjeveru, odnosno Inuita na sjeveru Grenlanda i Neneca na sjeveru Sibira, dok je u Norveškoj učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

Specifičnost njegove ekspedicije bila je i u tome, što je taj poduhvat odradio potpuno sam.

– Ja sam sam sebi postavio neke izazove, daleko izvan svoje komforne zone pa je tako najveći izazov bila upravo samoća u ekstremnim uvjetima. Koliko mi je samoća bila izazov, toliko mi je bila i motivacija i želja da sam sebe istražujem u toj samoći, pobijedim određene strahove i prepreke. Mogu reći da ta samoća i nije bila nešto strašno, već naprotiv, nešto prekrasno – zaključio je ovaj putopisac iza kojeg je, unatoč što ima tek 36 godina, cijeli niz ekspedicija i putovanja u najrazličitije krajeve svijeta.

O svojim putovanjima napisao je šest knjiga, a ekspediciju na Južni pol opisao je u sedmoj knjizi Polarni san, koju je, zajedno s dokumentarnim filmom, do sada predstavio u 50 gradova diljem Hrvatske, a na svojoj turneji predstavit će ih u još toliko gradova.
I dok ljudima priča o svom najvećem putovanju, Rostuhar ujedno planira i novi pothvat sljedeće godine, u koji će krenuti zajedno sa svojom djevojkom.

– Radit ćemo projekt koji se zove Ljubav oko svijeta, pri čemu ćemo cijelu godinu putovati oko svijeta, na naseljene kontinente i tražiti najzanimljivije i najegzotičnije priče o ljubavi, kroz kulture plemena do najmodernijih zajednica. Proučavat ćemo različite poglede na ljubav da bismo našli neku univerzalnu priču o ljubavi – najavio je ovaj istraživač i putopisac.

U svom obraćanju publici ove se večeri Rostuhar osvrnuo i na mogućnost ostvarenja svojih snova.

– Morate znati da nije moguće ostvariti svoje snove samo ako to želiš. Za ostvarenje sna treba uložiti truda, a što je san veći to nam treba i više truda, ustrajnosti i strpljenja. Ali ako se sve to skupa dobro napravi otvara se mogućnost za ostvarivanje i najvećih snova. Važno je znati da niti jedan horizont nije predalek – poručio je Rostuhar.

Izvor: Portal grada Kaštela, www.kastela.org
Tekst: Dijana Putnik, Portal Grada Kaštela
Fotografije: Ante Majić, Portal Grada Kaštela