Otvorena izložba „Niz Kaštila“ autorice Nade Vitaljić

PODIJELI

Prva samostalna izložba „Niz Kaštila“ amaterske slikarice Nade Vitaljić otvorena je u utorak u atriju Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela i Udruge za promicanje likovne umjetnosti Kaštelart.

Nakon što je slikaricu i brojne nazočne posjetitelje u uvodnoj riječi pozdravila ravnateljica GKK Renata Dobrić, izrazivši zadovoljstvo jer su „likovni radovi s kaštelanskim motivima gđe. Vitaljić svojom toplinom oplemenili prostor Knjižnice“, voditeljica Udruge Kaštelart Ivana Miolin Barić predstavljajući slikaricu i članicu Udruge istaknula je kako „gđa. Vitaljić neumorno stvarajući, zaokupljena emocijama, uz brz potez i snažnu volju, intuitivno, u maniri Cezannea, bilježi svoju kaštelansku svakodnevnicu.“

Iako se cijeli život, uz posao, bavila i kreativnim radom, gđa. Nada Vitaljić slikarstvu se ozbiljno posvetila tek u mirovini.

– Moj razrednik i profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi u Kaštel Sućurcu gosp. Jurica Kezić govorio je: „Djeco, neka ruka slika srcem“. U Udruzi Kaštelart, čije članice su mi velika podrška i koje su mi kao druga obitelj, imamo moto „slikarija-likarija“. Geni su mi sinjski i drveniški, a rodila sam se na pola puta, u Kaštel Kambelovcu. Od prvog razreda osnovne škole živim u Sućurcu, a sada u Komiži i Sućurcu. Lipota kaštili nama je svakodnevna slika. Ovaj naš kaštelanski sivi kamen, ponosan i tvrd, naši kaštili, kalete, get… sve to je meni jedna velika inspiracija… i sretni smo svi mi koji ovdje živimo“, rekla je gđa. Vitaljić u emotivnom obraćanju brojnima nazočnima, među kojima su bili članovi njene obitelji, brojni prijatelji i poznanici, članovi i korisnici Knjižnice te članovi Udruge Kaštelart.

Posebno svečanom  ugođaju pri otvaranju izložbe doprinijele su kćeri gđe. Vitaljić Jolanda i Ela, koje su, uz članice udruge i rodbinu, pripremile prigodan domjenak, a sve je bilo popraćeno svirkom na gitari akademskog slikara Franje Ferenčaka.

Izložba će biti otvorena do sredine lipnja.