#ostanitedoma uz nobelovce: Thomas Mann

PODIJELI

#ostanitedoma uz nobelovce: Thomas Mann

Thomas Mann je jedan od najvećih njemačkih romanopisaca prve polovine 20.stoljeća. Rođen je 1875. u uglednoj patricijskoj obitelji u njemačkom Lubecku, i upravo će svijet i atmosferu rodnoga grada koristiti kao motive za neka svoja književna ostvarenja. Mann u svojim djelima obrađuje problem građanskog društva, opisuje njegovo postupno propadanje, iznosi vječni sukob između građanina i umjetnika, kao i poglede humanistički orijentiranih intelektualaca na suvremene društvene probleme. S njegovim je djelima njemački roman uvršten u vrh svjetske literature.

Proslavio se već prvim i umjetnički najuspjelijim romanom „Buddenbrookovi“ iz 1901. godine. U romanu epskom širinom opisuje četiri generacije stare trgovačke patricijske obitelji iz svog rodnog Lubecka, te povezuje njezino postupno propadanje sa sve jačom ulogom koju kultura i umjetnost imaju u životu mlađih generacija. Konačno izumiranje obitelji autor simbolički prikazuje u liku najmlađeg člana, malog Hanna, za kojeg umjetnost predstavlja jedini smisao života.

Problem umjetnika koji je u sukobu s konzervativnim društvom karakterističan je za veći dio njegovog stvaralaštva. Analizu propadanja građanskih tradicija i otuđenje umjetnika u društvu donosi i u svojim poznatim novelama „Tonio Kroger“ iz 1903. i „Smrt u Veneciji“ iz 1912. godine.

Roman „Čarobna gora“, koji je pisao jedanaest godina i objavio 1924. godine, obilježava Mannovo središnje književno razdoblje. Djelo prikazuje zatvoreni svijet sanatorija u kojem junaci imaju vremena za duge filozofske rasprave o problemima vremena u kojem žive.
Godine 1929. godine uručena mu je Nobelovu nagradu za književnost.

Tridesete godine obilježene su zaokretom prema mitskoj i legendarnoj prošlosti. Opsežna tetralogija „Josip i njegova braća“, koja je nastajala u desetogodišnjem razdoblju od 1933. do 1943. godine, oblikuje starozavjetnu priču u povijesnom kontekstu ali s alegorijskim značenjima koja predstavljaju općeljudske teme.

Po dolasku nacista na vlast, zauvijek napušta Njemačku, a 1936. oduzeto mu je njemačko državljanstvo i počasni doktorat u Bonnu. Od tada živi u Americi, a zatim u Švicarskoj gdje i umire 1955. godine. Postaje oštar krtičar fašizma kojeg je u emigraciji u svojim govorima i esejima osuđivao kao nasilan i moralno iskvaren režim.

Snažan utjecaj na Mannovo stvaralaštvo ima veliki njemački romantičar Johana Wolfganga Goethea. Inspiriran Gotheovim „Patnjama mladog Werthera“, Thomas Mann piše roman „Lotta u Weimaru“, koji objavlje 1939. u Švedskoj.

Godine 1947. objavljuje roman „Doktor Faustus“ u kojem progovara o sudbini umjetnika u građanskom svijetu. Djelo se oslanja na temu srednjovjekovne legende o Faustu i ugovora s vragom koji kupuje ljudsku dušu.

Piše i zapaženu biografsku i političku publicistiku, a značajniji su mu eseji o Johanu Wolfgangu Goetheu, Richardu Wagneru, Sigmundu Freudu i Friedrichu Nietzscheu

Thomas Mann je književnik koji je vrlo mlad stekao svjetski ugled, a međunarodni status velikog romanopisca zaslužio je već svojim prvim romanom kojega je napisao kao dvadesetpetogodišnjak. Svojim stvaralaštvom snažno je utjecao ne samo na njemačku književnost, nego i na stvaralaštvo europskog književnog kruga.

#ostanitedoma – ostanite zdravi

I. Č.