#ostanitedoma uz glazbu – The Beatles

PODIJELI

The Beatles

Priča o napoznatijim momcima iz Liverpoola je stvarno posebna. Briljirali su na koncertima i u studiju i do danas ostali najutjecajniji i najprodavaniji pop rock bend svih vremena. Prodali su preko 1.1 miljardu ploča, kazeta i CD-ova. Bend bez kojeg bi današnja glazba bila sigurno drukčija.

Sve je počelo kad je šesnaestogodišnji John Lennon upoznao petnaestogodišnjeg Paula McCartneya i pozvao ga da svira ritam gitaru u Lennonovom skiffle (glazba koja je mješavina utjecaja jazza, bluesa, countrya i folka) bendu The Quarrymen. U bendu su još bili George Harrison koji je svirao gitaru i Stuart Sutcliffe koji je svirao bas gitaru.

Nakon niza koncerata u Liverpoolu prvi menadžer Beatlesa Allan Williams dogovorio je niz koncerata u Hamburgu. 1961. godine Sutcliffe napušta bend, a McCartney ga zamjenjuje na basu. Pete Best (prvi bubnjar) odlazi iz benda godina dana kasnije jer su u bendu bili nezadovoljni njegovim sviranjem. Na njegovo mjesto dolazi Ringo Starr (Richard Starkey).

Nakon povratka iz Hamburga, gdje su odsvirali mnogo koncerata, bili su predvodnici brzo rastuće Merseybeat scene. Tijekom brojnih nastupa u klubu Cavern primjetio ih je Brian Epstein koji uskoro postaje njihov menadžer. On je pokušao dogovoriti snimanje pjesama s Decca Records izdavačkom kućom, ali je bio odbijen. Ipak, Epstein ne odustaje od namjere da Beatlesi snime ploču i to mu uspijeva kada sklopi ugovor s EMI izdavačkom kućom. U danas kultnom Abbey Road studiju Beatlesi snimaju svoj prvi materijal.

Prvi singl Beatlesa ”Love Me Do” došao je do 17. mjesta na top listi. Uslijedio je još niz koncerata u Hamburgu. Prvi LP Beatlesa ”Please Please Me” bio je potpuni uspjeh i došao je do 1. mjesta top-lista u Velikoj Britaniji. Uslijedila je turneja po Europi i tisuće obožavatelja (mahom mladih djevojaka, ali bilo je i momaka) koji oduševljeno vrište na koncertima. Fenomen koji je ušao u opću kulturu poznat pod nazivom Beatlemania.

!964. godine Beatlesi nastupaju na televiziji u Ed Sullivan showu u SAD-u koji je gledalo oko 73 miljuna ljudi. Dolazi do nevjerojatne popularnosti Beatlesa u SAD-u, a fascinantno je da su imali 5 pjesama na vrhu Billboardove Top 100 glazbene top liste.

Slijede tijekom 1964. brojne turneje, a čak su uz ogroman broj održanih koncerata uspjeli izdati i 2 albuma iste godine. Na Shea stadionu postavljaju tadašnji svjetski rekord u broju posjetitelja na jednom koncertu. Koncertu je nazočilo preko 55000 obožavatelja. Nakon otprilike 1400 koncerata u 4 godine, Beatlesi održavaju svoj pretposljednji koncert u San Franciscu 1966. godine.

Poslije toga odlučuju se posve posvetiti studijskom radu i puno više eksperimentiraju sa svojim zvukom. U periodu od 1966. do 1970. godine Beatlesi izdaju 6 albuma. Nakon smrti menadžera Beatlesi se sve više međusobno ne slažu, a snimanje albuma postaje teško. Usprkos svemu Beatlesi su i dalje na vrhu top-lista s većinom izdatih albuma.

1968. godine odlaze u Indiju, a nakon povratka rade na zadnjim zajedničkim albumima. Trzavice u bendu postaju sve veće i u siječnju 1969. godine Beatlesi održavaju svoj posljednji koncert. Iste godine izdaju Abbey Road, album koji postaje broj 1 album širom svijeta. 1970. godine bend se raspada. Njihov posljednji album Let It Be izdat je nakon raspada benda 1970. godine. Za vrijeme dok su bili glazbeno aktivni za većinu hitova bio je zaslužan dvojac Lennon i McCartney.

Nakon razlaza svi članovi benda su nastavili glazbenu karijeru, mada nitko nije dosegao kvalitetu ni popularnost Beatlesa.

Beatlesi su se uz glazbu bili uspješni i u filmskoj umjetnosti, mada ni približno koliko u glazbenoj.

Diskografija:

Please Please Me (1963), With the Beatles( 1963), Introducing…The Beatles (1964), Meet the Beatles! (1964), The Beatles’ Second Album (1964), A Hard Day’s Night (1964), Something New (1964), Beatles for Sale (1964), Beatles’65 (1964), Beatles VI (1965), Help! (1965), Rubber Soul (1965), Yesterday…and Today (1966), Revolver (1966), Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), Magical Mystery Tour (1967), The Beatles [White Album] (1968), Yellow Submarine (1969), Abbey Road (1969), Let It Be (1970)

Hitovi:

Love Me Do, I Saw Her Standing There, She Loves You, I Feel Fine, I Want to Hold Your Hand, Yesterday, She’s a Woman, All My Loving, Please Please Me, Ticket to Ride, From Me to You, Help!, Do You Want to Know a Secret, And I Love Her, Revolution, All You Need Is Love, You Can’t do That, Matchbox, Get Back, Let It Be, Paperback Writer, Lady Madonna…

#ostanitedoma uz glazbu – ostanite zdravi