Preporuke za slušanje : ostanite zdravi uz glazbu: Guns N’ Roses

PODIJELI

#ostanitedoma uz glazbu: Guns N’ Roses

Guns N’ Roses

Guns N’ Roses je američki hard rock/heavy metal bend. Prvu postavu su činili Axl Rose (vokal), Tracii Guns i Izzy Stradlin (gitaristi), Duff McKagan (basist) i Robbie Gardner (bubnjar).

Prva postava nije dugo ostala na okupu. Naime, na prvom koncertu Guns N’ Rosesa Tracii i Robbie se nisu pojavili jer su bili spriječeni. Axl za zamjenu dovodi gitarista Slasha i bubnjara Stephena Adlera.

Bend 1986. godine samostalno izdaje EP Live?!*@ Like a Suicide. EP su čuli u izdavačkoj kući Geffen Records te s njima sklapaju ugovor.

U 8. mjesecu 1987. godine  Guns’ N Roses izdaju svoj prvi album Appetite for Destruction. Bend održava brojne koncerte i pokušava se probiti i izgraditi karijeru, ali to im u početku ne uspijeva. Tek nakon što se na MTV-u počeo emitirati spot za pjesmu Sweet Child O’ Mine bend se naglo proslavio.

I pjesma i album su dospjeli na prvo mjesto top ljestvica, a album se prodao u preko 20 milijuna primjeraka, što ovaj čini album jednim od najprodavanijih albuma prvijenaca u povijesti. Uz pjesmu Sweet Child O’ Mine (popularna jako još i sada, dokaz toga je da ima preko milijardu pregleda na Youtube-u) još dvije pjesme s albuma su dospjele među top 10 na glavnim glazbenim top listama.

1988. godine izdaju svoj EP GN’R Lies na kojem imaju nekoliko akustičnih pjesama od kojih je pjesma Patience (izvrsna akustična balada) dospjela u top 5 na top listama.

  1. primaju Američku glazbenu nagradu u kategoriji za najpopularniju pop/rock pjesmu za pjesmu Sweet Child O’ Mine.
  2. godine izbacuju Adlera iz benda jer ima problema s ovisnošću o heroinu i ne uspijeva više kvalitetno svirati. Zamijenio ga je Matt Sorum iz grupe The Cult.

Bend počinje snimati novi album koji je publika željno iščekivala. Bendu se priključuje Dizzy Redd kao klavijaturist. Rad u studiju je bio i više nego uspješan te 1991. godine bend izdaje čak dva albuma, a to su Use Your Illusion I i Use Your Illusion II.

Album je kompleksniji s bogatijim aranžmanima te iako ima itekako i hard rocka ima i balada s klavirom, pratećih vokala, puhačkih instrumenata i prekrasnih tekstova. Bend je obogatio zvuk u namjeri da napravi pravo umjetničko djelo i u tome je u potpunosti uspio.

Stradlin napušta bend iste godine, a zamjenjuje ga Gilby Clarke.

  1. godine bend objavljuje album The Spagetthi Incident na kojemu sviraju uglavnom obrade punk pjesama. Album ne uspijeva ispuniti (velika) očekivanja publike i nije na nivou njihovih prethodnih albuma. Dolazi do sve većih trzavica u bendu jer Axl i Slash imaju različita viđenja na smjer u kojemu bi bend trebao ići. Slash je za njihov uobičajeni zvuk, dok Axl želi nešto novo.

Nekoliko godina bend je neaktivan, a Slash radi na svojim projektima, dok Axl provodi vrijeme u studiju s raznim glazbenicima pokušavajući napraviti nešto kvalitetno. Axl sve radi bez konzultacija s ostalim članovima benda te oni frustrirani napuštaju bend.

Od postave koja je postigla golemi uspjeh u bendu ostaje samo Axl.

S novom postavom Axl snima pjesmu za soundtrack filma Početak kraja u kojem glumi Arnold Schwarzenegger, a koja je industrijal – metal pjesma naziva Oh My God šta je bio zvuk kakvog je Axl želio i zbog kojeg je Slash napustio bend. To je bila prva autorska pjesma Guns N’ Rosesa nakon osam punih godina. Poslije Axl opet mijenja neke članove benda i dovodi nove.

Ipak, ni to nije pomoglo da se objavi dugo očekivani novi album. Izabrano ime za album je bilo Chinese Democracy. Nevjerojatno je da je za taj album, prije nego što je izdan, utrošeno nevjerojatnih 13 milijuna dolara. Za vrijeme rada na albumu u studiju su se izmjenjivali brojni glazbenici te producenti, ali je ipak za dovršetak albuma utrošeno uz mnogo novca i mnogo vremena. Konačno, 2008. godine album je završen i objavljen.

Iako je album bio dobar nije ni približno ispunio očekivanja koja su bila jako velika s obzirom na sredstva, utrošeno vrijeme i reputaciju benda.

Album je dogurao do 3. mjesta na Billboard top listi.

  1. godine Slash, Sorum, McKagan, Clarke i Adler (postava iz najboljih dana benda), mada bez Axla koji je odbio sudjelovati, izvode par pjesama s albuma Appetite for Destruction povodom uvođenja Guns N’ Rosesa u Rock and Roll Hall of Fame.

Studijski albumi:

Appetite for Destruction (1987), GN’R Lies (1988), Use Your Illusion I (1991), Use Your Illusion II (1991), The Spaghetti Incident (1993), Chinese Democracy (2008)

Hitovi:

Sweet Child O’ Mine, Knocking On Heavens Door, Patience, November Rain, Paradise City, Welcome to the Jungle, Civil War, You Could Be Mine, Estranged, Don’t Cry…

M. G.