Preporuka za čitanje : ostanite zdravi uz e-knjigu za mlade – Vjekoslava Huljić: Moja sestra je mrak

PODIJELI

#ostanitedoma uz e-knjigu za mlade

Vjekoslava Huljić: Moja sestra je mrak

Mozaik knjiga

Spisateljica Vjekoslava Huljić, po struci diplomirana pravnica, autorica brojnih hitova zabavne glazbe, postala je značajno ime dječje književnosti. Napisala je knjigu bajki i priča :“ Čampro“ ; roman za djecu: : „Maksove šumotvorine“  i  „Oči u oči s nebom“ ; romane za mlade : „Moj tata je lud za mnom“, „Moja baka ima dečka“,“ Moji misli da ja lažem“ i „ Moja sestra je mrak“ te zbirku pjesama „Jutrooki“ i roman za odrasle : „Gen anđela“.

Knjiga bajki i priča „Čampro“ izvođena je na kazališnim daskama splitskog Gradskog kazališta lutaka, a priče za djecu ekranizirala je i Hrvatska televizija. Vjekoslava Huljić još kao dijete postaje dvostruka dobitnica prve nagrade časopisa Dječja iskra. Njene bajke i pjesme uvrštene su  u čitanke i školsku lektiru.

U romanu „Moja sestra je mrak“  autorica pitkim i jednostavnim jezikom progovara o svakodnevnih problemima tinejdžerice i međuljudskim odnosima u njenoj obitelji. Povremeno se služi čakavskim narječjem, te nam time dodatno približava lokacije Splita i Jelse na otoku Hvaru gdje se radnja odvija.

Glavna junakinja romana Nika živi u Splitu s majkom Ksenijom, očuhom Goranom i dvije polusestre Tarom i Mirom.

Dok je bila četverogodišnja djevojčica, njezin otac Edi je ostavio obitelj i otišao u Zagreb živjeti s drugom ženom. Kasnije odlazi u Ameriku raditi kao profesor filozofije, te narednih deset godina Nika nema kontakt s njim.

Nika je mislila da se pomirila s tom situacijom, ali vijest da će ljeto provesti s ocem  ponovno je uzdrma. Hoće li mu moći oprostiti što se do sada nije javljao ? Nika nije sigurna, a ne želi pokazati koliko je povrijeđena.

Avanture koje doživljava na ljetovanju u Jelsi družeći se s vršnjakinjom Mirnom, te dječacima Marinom i Ivanom, Niki će biti zanimljive. No, hoće li biti dovoljne kako bi oprostila ocu?!

Nika proživljava nezaboravno ljeto – statira na filmu koji se snima u Jelsi, upoznaje slavne glumce i doznaje da ima sestru Marinu koja joj je sličnija nego što misli.

Roman „Moja sestra je mrak“ progovara o temama koje su jako stresne za emocionalni razvoj četrnaestogodišnje djevojčice. Nika, na sreću, ima veliku pomoć u majci koja se ne želi miješati u odnos između oca i kćeri.

Knjiga može poslužiti kao pomoć djeci koja se nađu u situaciji razvoda roditelja i prihvaćanju činjenice kako su njihovi roditelji ljudi od krvi i mesa koji griješe kao i svi mi.

Roman je dostupan kao e- knjiga u web katalogu GKK.

#ostanitedoma i čitajte e-knjige

S. J.