Preporuke za čitanje : ostanite zdravi uz e-knjigu – Sofie Lundberg: Crveni adresar

PODIJELI

Sofia Lundberg: Crveni adresar

Mozaik knjiga, 2019.

Sofia Lundberg rođena je 1974. godine. Radi u Stockholmu kao novinarka. Svojim prvijencem „Crveni adresar“ u trenu je osvojila književnu i blogersku scenu. Roman je objavljen u Švedskoj 2017. godine, te je veoma brzo stekao popularnost širenjem čitalačkih preporuka, a Vi ga možete posuditi putem našeg web kataloga.

Glavni lik romana je Doris, starica koja stanuje sama u stanu u centru Stockholma. U posjetu joj dolaze samo njegovateljice, a raduje se jedino pozivima nećakinje Jenny koja živi s druge strane Atlantika. Starica dane provodi promatrajući svoju ulicu, a najviše je veseli crveni adresar, poklon oca koji je dobila za svoj deveti rođendan. U njega je upisivala imena svih ljudi koji su joj nešto u životu značili. Doris želi da Jenny nađe zapise kada ona umre, jer crveni adresar je Dorisina knjiga sjećanja na njen život i sve one koji su kroz njega ostavili nekakav utjecaj. Kroz adresar ona se prisjeća svoje prošlosti, te burnog života kojeg je vodila u tridesetim godinama prošlog stoljeća.

Kao najstarija kći u obitelji biva poslana da radi kao pomoćnica u kući jedne bogate žene. Tamo upoznaje i Gosta, njenog vjernog i dobrog prijatelja. On bi često razgovarao s njom, izazivajući kod nje osjećaj ugode znajući da je postojao netko kome je nešto značila. Međutim, ubrzo se Doris seli u Pariz, ostajući preko pisama sa svojim prijateljem u kontaktu. U Parizu je  radila kao model, jer je bila jako lijepa. Uživala je u svijetu glamura, ali za nju grad nije bio baš onakav kakvim su ga drugi opisivali, njegova pozadina otkrivala je njegovo pravo lice. Jedina svijetla točka u tom periodu za nju bilo je upoznavanje Allana, naočitog Francuza, studenta arhiktekture. Njihova druženja probudila su osjećaj zaljubljenosti kod nje, a s vremenom on postaje i njena prva ljubav. Česte šetnje s Allanom uz rijeku Seinu i izleti van Pariza činili su je sretnom. Sreća nije potrajala zadugo, jer on odlazi u New York i ostavlja Doris samu i razočaranu u njegovu ljubav, koju nažalost poslije nije ni s kim s mogla doživjeti.

Nakon njegova odlaska često mu je pisala pisma, ali je odgovor s njegove strane rijetko dobivala. U jednom od pisama poziva Doris da dođe živjeti u New York. Ona prihvaća njegov poziv, ali ubrzo se razočara saznavši da se oženio i nema namjeru živjeti s njom. Razočarana i tužna upoznaje druge muškarce s kojima ne pronalazi sreću. Sa sobom je povela i svoju sestru Elise, koja tamo ostaje trudna. Zajedno su radile svakojake poslove, te se nezadovoljne životnim uvjetima odlučuju na povratak u Stockholm. Elis ubrzo postaje majka, a malena Jenny najveća sreća u obitelji.

Život za Doris prolazi brzo, a vrijeme provedeno s Jenny najljepše je razdoblje njenog života. U starosti se najviše veselila razgovorima s njom, a svoj adresar ostavila je njoj kao podsjetnik na buran život. Iz tih zapisa Jenny saznaje za tetinu najveću ljubav i njenu životnu želju da se pred smrt ponovno vidi ili čuje s Allanom. Želju joj Jenny ispunjava, te istražujući doznaje da je Allan živ i uspostavlja kontakt s njim. Upravo taj ponovni susret budi u njoj sreću i sjećanje na vrijeme provedeno s njim koje nikad neće zaboraviti, te će ostati kao uspomena na neprežaljenu ljubav.

Crveni adresar je knjiga bogata emocijama i opisima davno minulog vremena. To je priča o uspomenama, prijateljstvu i snazi ljubavi.

#ostanitedoma – ostanite zdravi

M. B.