Preporuke za čitanje : ostanite zdravi uz e-knjigu “Mali požari posvuda”

PODIJELI

#ostanitedoma uz e-knjigu

Celestin Ng: Mali požari posvuda
Mozaik knjiga, 2018.

Celeste Ng je američka autorica azijsko–pacifičkog porijekla. Odasla je u Pittsburgu u Pennsylvaniji i Shaker Heightsu, državi Ohio. Proslavila se romanima „Sve što vam nikad nisam rekla i „Mali požari posvuda“.

Prema odabiru Goodreadsa, popularne društvene mreže za ljubitelje čitanja, „Mali požari posvuda“ proglašen je najboljim romanom 2017. godine. Prema knjizi je snimljena i TV serija koju je producirala i u kojoj glumi Reese Witherspoon.

Radnja romana odvija se u Shaker Heightsu , predgrađu Chevelanda u kojem bogastvo njegovih stanovnika omogućuje savršeno uređene domove kao i ugled u društvu. Roditelji i djeca obitelji Richardson su ugledni, uspješni, savršeni i sretni. Bave se svojim malim, svakodnevnim obavezama bez ikakvih trzavica sve dok u njihov savršeni život ne uđe tajanstvena umjetnica Mia Warren sa svojom kćeri Pear.

Ona je samohrana majka, slobodnoga duha koja sa svojom kćeri Pear često mijenja mjesto boravka.
Mia, svojom umjetnošću i slobodnim načinom života i Pear, njena skromna i pristojna kći, sve više plijene pažnju gospođe Elene Richardson i njene djece. Razvija se prijateljstvo, neopterećeno pripadnošću različitim društvenim staležima.

Mirne vode života u bogatom predgrađu uzburkat će borba za skrbništvo siromašne kineske majke koja ostaje bez posla. Socijalna služba želi dijete dati na usvajanje prijateljima obitelji Richardson.
Čitavo mjesto bruji o tome. Mia, i sama samohrana majka, zauzima se za to da se dijete vrati majci. Elena Richardson želi da dijete dobiju njena prijateljica i suprug. Elena sumnja u Mijine motive i odluči otkriti tajne iz njene prošlosti.

Za to vrijeme Elenina djeca, na pragu odrastanja, upadaju u ozbiljne životne probleme. Majka, koja se bavi tuđim životima, i ne pomišlja na svoju djecu. A zašto i bi? Pa oni, kao djeca bogatih roditelja, imaju sve!? Ali, tu je Mia koja će im pomoći.

Knjiga je posvećena svim majkama koje se bore za svoju djecu. Ujedno progovara o jednoj bitnoj činjenici: bio bogat ili siromah, patnje koje ti život priredi neće te zaobići, ali ako je majka uz tebe sva iskušenja će se lakše prebroditi.

Od prvog poglavlja u kojem gori kuća obitelji Richardson, do sudskog procesa zbog pokušaja usvajanja bebe azijskih korijena, svjedoci smo tinjanja malih požara koji narušavaju sklad naizgled mirne zajednice.

„Mali požari posvuda“ roman je pun uzbuđenja i tajni koji čitatelja drže u neizvjesnosti do samoga kraja.

B. B.