Preporuka za čitanje : ostanite zdravi uz e-knjigu Jane Austin: Spletkarica

PODIJELI

JANE AUSTEN: SPLETKARICA

Britanska književnica Jane Austen (1775-1817) stekla je ogromnu popularnost diljem svijeta svojim romanima u kojima daje sliku života britanskog srednjeg društvenog sloja i nižeg plemstva krajem 18. i početkom 19.stoljeća. Njezini romani, ispod romantične površine, kriju i oštru kritiku tadašnjeg britanskog društva i nepravednog pravnog sustava koji ženema nije omogućavao da budu nasljednice. Žene su bile financijski ovisne o muškom članu obitelji, te bi se nakon njegove smrti doslovno našle na ulici, potpuno nezaštićene i prepuštene milosti šire obitelji. Autorica je o takvoj društvenoj nepravdi mogla pisati iz vlastitog iskustva jer se nakon očeve smrti, zajedno s majkom i starijom sestrom i sama našla u takvoj situaciji. Ostavši bez kuće, u financijskim problemima, tri žene su se godinama selile od članova uže i šire obitelji do unajmljenih stanova.

Nepravedni britanski zakon o nasljeđivanju stoji u pozadini svih njezinih romana, pa tako i u romanu „Spletkarica“, kojeg je napisala sa samo 19 godina, a koji je objavljen posthumno, tek 1891.godine.

Protagonistica ovog kratkog epistolarnog romana, originalnog naziva „Lady Susan“, je mlada udovica Susan Vernon. Nakon muževljeve smrti Lady Susan, zajedno sa šesnaestogodišnjom kćeri Frederikom, ostaje bez financijskih sredstava koja su im do tada omogućavala lagodan život. Po zakonu, sva njihova pokretna i nepokretna imovina pripada najbližem muškom srodniku, bratu pokojnog supruga. Jedini način za nastavak bezbrižnog života je bogata udaja. Lady Susan vješto koristi svoj pogubni utjecaj na nekoliko potencijalnih ženika koji su očarani njenom ljepotom. Iako friška udovica, ona kao mlada, prelijepa, vesela i fatalna žena, ne gubi vrijeme i odmah traži priliku za novi brak. Istodobno, svoju kćer tjera u brak s čovjekom kojeg Frederika ne podnosi.

Radnja romana u cijelosti se odvija putem pisama koje međusobno razmjenjuju Lady Susan, njezini rođaci, prijatelji i neprijatelji. Kroz ta pisma razotkrivaju se karakteri, osobito karakter glavne junakinje, njezina proračunatost i manipulativnost, te kontrolirajući odnos prema nježnoj i samozatajnoj kćeri koju sustavno zanemaruje, omalovažava i ponižava.

Iako je Jane Austen živjela na prijelazu 18. i 19. stoljeća, ona je i danas jedna od najomiljenijih i najčitanijih engleskih spisateljica, a njezina planetarna popularnost vidljiva je i u mnogim filmskim i TV adaptacijama svih romana koje ja napisala. Njezini romani „Ponos i predrasude“, „Emma“, „Opatija Northanger“, „Uvjeravanje“, „Mansfield Park“, „Razum i osjećaji“ i „Lady Jane“ inspirirali su brojne filmove i serije koje su ušle među klasike omiljenog romantičnog žanra.

#ostanitedoma uz e-knjigu iz našeg web kataloga

I. Č.