Preporuka za čitanje : ostanite zdravi uz e-knjigu Barbare Vine: Djetetovo dijete

PODIJELI

Barbara Vine: Djetetovo dijete
Mozaik knjiga, 2019.

Djetetovo dijete je psihološka obiteljska drama Barbare Vine, cijenjene engleske spisateljice poznate po kriminalističkim romanima koje objavljuje pod svojim pravim imenom Ruth Rendell. Svi poznavatelji opusa ove književnice dobro znaju da postji razlika između romana koje piše pod vlastitim imenom i romana koje objavljuje pod pseudonimom. Pod svojim pravim imenom ona piše vrhunske krimimalističke napetice, a pod pseudonimom teške psihološke drame s elementima trilera.

Ruth Rendell je trostruka dobitnica nagrade Edgar Allan Poe, godišnjeg priznanja koje dodjeljuje udruga Mistery Writers of America, a koje honorira najbolja ostvarenja u kriminalističkom žanru.
Roman „Djetetovo dijete“ povezuje dvije priče koje su, bez obzira na vremensku distancu od 80 godina, vrlo slične po problematici koju tematiziraju. Autorica se služi formom romana u romanu. Davno izgubljeni neobjavljeni roman s radnjom smještenom u 30-te god. 20.stoljeća spisateljica smješta u okvir suvremenih događanja, u godinu 1911.

Suvremena priča prati sestru i brata, Grace i Andrewa Eastona, koji se nakon smrti bake useljuju u njezinu kuću. Skladan odnos brata i setre postaje napet kada Andrew u kuću dovede svog dečka Jamesa Deraina, zgodnog mladog pisca čiji izgled Grace uspoređuje s izgledom glumca Caryja Granta. Bratovljev ljubavnik sklon je promjenama raspoloženja, neprijateljski se odnosi prema Grace, oštro kritizira njezinu doktorsku tezu u kojoj ona iznosi problematiku mladih djevojaka koje su u prvoj polovici 20 st., radi neželjene trudnoće, prisilno smještane u ustanove za neudane majke. James smatra da su ljudi poput njega i Andrewa uvijek bili diskrimirani, odbačeni, prezreni i u puno opasnijem položaju od neudanih djevojaka o kojima Grace piše. Naravno da je verbalni sukob neizbježan. Nakon nekoliko tjedana izbjegavanja, u jednoj noći punoj alkohola oni se prepuste trenutku i dolazi do neželjene trudnoće.

Grace prepoznaje da njezin život sve više počinje sličiti životu djevojke iz romana „Djetetovo dijete“ koji trenutno čita. To je neobjavljeni roman Jamesovog prastrica koji govori o još jednom paru braće i sestara, Johnu Goodwinu i njegovoj sestri Maud. On je homoseksualac, a ona trudna petnaestogodišnjakinja. Godina je 1929. Šokirani roditelji, bojeći se društvene osude, prikrivaju njezinu trudnoću i namjeravaju je poslati u instituciju koja će joj, kad rodi, oduzeti dijete. Brat joj nudi spas. Otići će zajedno u gradić gdje ih nitko ne poznaje i glumiti mladi bračni par koji čeka dijete.

Majstorica psiholoških napetica Ruth Rendell, pod pseudonimom Barbara Vine, pametno je konstruirala roman unutar romana, priču unutar priče. Obje priče govore o obiteljskim tajnama i društvenom etiketiranju. Kroz dvije priče s vremenskim odmakom autorica pokazuje i koliko su se promijenili stavovi društva i postupanje prema onima koji su se nekada smatrali nepoželjnima, a koliko ponekad i nisu.

#ostanitedoma uz e-knjigu iz našeg web kataloga

I. Č.