#ostanite doma uz glazbu – U2

PODIJELI

#ostanitedoma uz glazbu – U2

U2 je irski rock bend čiji izričaj objedinjuje elemente različitih glazbenih žanrova poput punka, bluesa, funka pa čak i elektronike. Članovi su Bono (glavni vokal i gitara), The Edge (vokal, gitara i klavijature), Adam Clayton (bas gitara) i Larry Mullen Jr. (bubnjevi i druge udaraljke). Menadžer im je Paul McGuiness. Bend je poznat po zvuku koji se sastoji od melodičnih instrumentala i tekstova punih produhovljenih prikaza, društvenih i političkih tema te osobnih tema.

U2 je prodao oko 150 milijuna albuma, a imali su i koncertne turneje koje spadaju među najimpresivnije i najprofitabilnije koncertne turneje svih vremena. Poznati su kao veliki aktivisti, a svoju su popularnost iskoristili u borbi za ljudska prava. Također su poznati i kao veliki filantropi.

A sve je počelo 1976. godine kada je Lary Mullen stavio oglas na školskom panou da traži glazbenike s kojima bi oformio bend. Grupica mladića se okupila u njegovoj kuhinji i tako je oformljen novi bend pod nazivom Feedback. Čine ga svi članovi budućeg U2-a i talentirani gitarist Dick Evans. Bend ubrzo mijenja ime u The Hype i u to vrijeme svira obrade. Razočarani Dick Evans napušta The Hype i pridružuje se drugom bendu. Ostalih četvero su postali U2.

Jedna od poznatijih pjesama u ranim danima benda je ”Sunday Bloody Sunday” koja je objavljena 1983. godine. Pjesma je posvećena nedužnim civilnim žrtvama nastradalim tijekom sukoba u Irskoj. 1984. godine izdaju album ”Unforgettable Fire” koji je dobio ime po slikama koje su slikali preživjeli nakon bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Pjesme Pride i MLK s tog albuma su posveta Martinu Lutheru Kingu koji je bio čovjek kojem su se najviše divili.

Nakon nastupa na Live Aidu 1985. godine gdje su uz još 75 bendova sakupljali novac za pomoć Etiopiji, a koji je putem televizije gledalo oko 1.5 milijardi ljudi, prodaja albuma im je drastično porasla tj. postali su jedan od najprodavanijih bendova. Taj status su zadržali i do danas.

Tijekom 1990-ih godina neki kritičari ismijavaju U2 jer ih smatraju komercijalnim bendom bez osobite vrijednosti u glazbenom smislu. To pogotovo dolazi do izražaja tijekom ”Zoo TV” turneje gdje kritičari ne shvaćaju da Bono na nastupima parodira i namjerno pretjeruje u ulozi pop zvijezde čime u biti pokazuje da se od slave i uspjeha nije uobrazio već je ostao dosljedan sebi i svojim uvjerenjima. U prilog tome ide i činjenica da je malo poslije rata u razrušeno Sarajevo došao u sklopu ”Zoo TV” turneje šta neka umišljena, kičasta i prebogata pop zvijezda (kakvom se pretvarao na pozornici) sigurno ne bi napravila.

Početkom 2000–ih godina U2 od koncerata koji su bili ogromni stadionski spektakli prelazi na koncerte u manjim dvoranama te tako ostvaruju intimniji odnos s publikom. 2005. godine U2 ulaze u Rock and Roll Hall of Fame. Poslije su opet nastupali i na stadionima, a 2009. godine su dva dana za redom nastupali u Hrvatskoj, na zagrebačkom stadionu Maksimir. Prvotno je bio planiran samo jedan koncert, ali radi izrazito brzo rasprodanih ulaznica za prvi koncert održan je i drugi i to odmah sljedećeg dana. I za drugi koncert su ulaznice bile rasprodane. U ta dva dana U2 je gledalo i slušalo oko 120 000 ljudi.

Uspjeli su osvojiti čak 22 Grammy nagrade tijekom svoje bogate karijere.

Studijski albumi:

Boy (1980), October (1981), War (1983), The Unforgettable Fire (1984), The Joshua Tree (1987), Rattle and Hum (1988), Achtung Baby (1991), Zooropa (1993), Pop (1997), All That You Can’t Leave Behind (2000), How to Dismantle an Atomic Bomb (2004), No Line on the Horizon (2009), Songs of Innocence (2014), Songs of Experience (2017)

Hitovi:

One, Vertigo, Sunday Bloody Sunday, Desire, Beautiful Day, With Or Without You, Where The Streets Have No Name, Sweetest Thing, Walk On, Elevation, I Still Haven’t Found What I’m Looking For, The Saints Are Coming(U2 i Green Day), Windows In The Skies, Mysterious Ways…

#ostanite doma uz glazbu

M. G.