Torta s jabukama, orahom i makom
Za sve sladokusce – jednostavno, brzo, ukusno. Za sve one koji žele uživati u savršenom okusu – recept je tu za Vas.
SUHA SMJESA:
150 g mljevenih oraha
50 g šećera
malo ribane korice od limuna
1 vanilin šećer
200 g griza
100 g brašna (glatkog)
pola praška za pecivo (može i cijeli)
NADJEV OD JABUKA:
1 kg jabuka
1 vanilin šećer
50 g šećera
malo cimeta (po želji)
NADJEV OD MAKA:
100 g mljevenog maka
50 g šećera
25 g maslaca
1,5 dcl kipućeg mlijeka
DODATNO:
100 g maslaca
50 g grožđica
1 mala žličica ruma
šećer u prahu
1. Ako ih volite u kolačima, grožđice namočite u rum i ostavite dok pripremate ostalo.
2. Napraviti suhu smjesu od oraha, griza, šećera i vanilin šećera, korice limuna, brašna i praška za pecivo.
3. Pripremiti nadjev od maka, šećera, maslaca i kipućeg mlijeka. Sve dobro promiješati i ostaviti da se hladi do upotrebe. Ne mora biti potpuno ohlađeno.
4. Jabuke oguliti i naribati pa dodati šećer i vanilin šećer te po želji cimet.
5. U kalup prethodno premazan maslacem dodati polovicu suhe smjese.
6. Preko suhe smjese dodati nadjev od jabuka,zatim nadjev od maka,pa dodati grožđice natopljene rumom.
7. Zatim dodati preostalu polovicu suhe smjese. Preko svega narezati maslac na tanke listiće tako da prekrije kolač (po želji, ne treba baš sve prekriti)
8. Torta se peče 45 min. na 180 C (pripaziti. jer nije svaka pećnica ista)
9. Dobro ohladiti tortu, maknuti kalup i posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!
#ostanitedoma uz gastro preporuke iz GKK
I. D.