Preporuke za čitanje : ostanite zdravi uz e-knjigu – Jane Austen: Emma

PODIJELI

#ostanite doma uz e-knjigu – Jane Austen: Emma

Jane Austen: Emma
Mozaik knjiga, 2020.

Emma je jedan od četiri velika romana koje je Jane Austen, kao jedna od najznačajnijih engleskih spisateljica svoga vremena, objavila za života. Ostala dva romana objavljena su joj posthumno.
Austen se ubraja u jednu od najpopularnijih britanskih književnica čiji romani neodoljivoo zaokupljuju misli svake nove generacije, a koja je i nakon 200 godina jednako prisutna u svjetskoj književnosti. Iskrenim emocijama koje unosi u priče o običnim ljudima svoga vremena, te pišući modernim stilom o temama koje su svevremenske i uvijek aktualne, autorica i danas ima moć očarati čitateljice diljem svijeta.
Neiscrpna je popularnost njezinih romana prepunih romantike, intriga, nesporazuma i tvrdoglavo ponosnih protagonistica koje u potrazi za idealnom ljubavlju često ne primjećuju da je ta ljubav u njihovoj neposrednoj blizini.

„Emma“ je često hvaljeni roman i mnogi ga smartraju pravim remek-djelom zbog izuzetne pripovjedačke forme. Protagonistica romana je dvadesetogodišnja Emma Woodhouse koju autorica već u prvoj rečenici opisuje kao „pristalu, umnu i bogatu djevojku koja je imala udoban dom i vedru ćud“.

Kao kći bogatog zemljoposjednika, uljuljana u udobnost koju joj je novac osigurao, Emma ima puno slobodnog vremena i s puno žara se posvećuje svom hobiju – ljubavnom posredništvu. Ona smatra da ima osjećaj za spajanje idealnih parova i svim srcem se trudi povezati svoje prijatelje, susjede i poznanike. Razmišlja kako je njena misija pomoći manje sretnim djevojkama da pronađu idealnog partnera, neumorno im daje savjete i organizira slučajne susrete.

Jedna od rijetkih osoba koja može vidjeti Emmine nedostatke i koja otvoreno s njom o tome priča je gospodin Knightley, bliski prijatelj obitelji. On je neoženjen i puno vremene provodi s Emmom i njezinim ocem, te primjećuje njezinu razmaženost i svojeglavost. Iako dobrodušna, Emma se često ponaša lakomisleno i pokazuje nedostatak pažnje prema svojim prijateljima. Tako ona bezbrižno manipulira životom svoje prijateljice Harriet Smith, zapostavlja svoju poznanicu Jane Fairfax i vrijeđe siromašnu gospođicu Bets.

S obzirom da je Emma odrastala uz blagog i popustljivog oca i bez majke koja je rano umrla, sklona je od djetinjstva donositi vlastite odluke i raditi što ju je volja. Ona smatra da je iznad ljudi iz svog okruženja i da joj se jedna takva prizemna stvar kao što je ljubav i brak, sigurno neće dogoditi. Jer ona je ipak djevojka koja pripada višem društvenom staležu i nije nužno da se uda.

Naravno da u životu nije uvijek onako kao isplaniramo i da će junakinja ovog romana, nakon svih pogrešnih odluka i romantičnih zabluda, promaći ljubav koja je uvijek bila u njenoj blizini.

#ostanitedome uz e-knjigu iz našeg web kataloga

I. Č.