Omiljeni hrvatski književnik za djecu i mlade – Anto Gardaš

PODIJELI

ANTO GARDAŠ

Anto Gardaš se rodio 21. svibnja 1938. godine u Agićima kraj Dervente u BIH. Pohađao je gimnaziju u Našicama, a  zatim je diplomirao na zagrebačkom pravnom fakultetu. Radi kao pravnik u pošti. Mirni obiteljski život idealno je okruženje za njegov književnički poziv. Njegove dvije kćeri su mu bile inspiracija i poticaj za pisanje . Ponekad bi mu dala neku novu ideju. Zato svoje knjige posvećuje djeci i unucima, često pišući posvetu u haiku pjesničkoj formi .

Gardaš je počeo pisati kao trinaestogodišnjak, kada mu je prvi puta objavljena pjesma „Pod kestenom“, a prvu knjigu pjesama „Na jednoj obali“ objavio je kao tridesetogodišnjak.

Gardašev književni rad je bogat i raznolik. Počeo je kao dječji pjesnik, nastavio kao pripovjedač, usporedo pišući dječje igrokaze, a romanima je dostigao  slavu u suvremenoj hrvatskoj dječjoj književnosti.

Njegove  pjesme vedrog i ugodnog raspoloženja odišu životnošću i naivnošću tipičnom za dječji svijet. Dopadljive su i lako pamtljive te imaju velik raspon motiva.

Gardaš rado piše i haiku, koje je ukoručio u nekoliko zbirki, a na međunarodnim smotrama haiku pjesništva dobio je i nagrade.

Zbirkom pripovijedaka „Jež i zlatni potok“ započeo je prozno pisanje.

U „Damjanovom jezeru“ Gardaš nastavlja pisanje proze u kojem naglašava „biblijsku skromnost“ likova i etička načela bajke. „Igračke gospođe Nadin“ i „Podmorski kralj“ bajkovite su priče.

U okvirima dječje književnosti stvorio je uzorak dječjeg romana, a većina njegovih naslova je uvrštena u obaveznu lektiru.

Njegove dječje romane možemo podijeliti u četiri kategorije : znanstveno-fantastične ( „Ljubičasti planet“, “Izum profesora Leopolda“ „Tajna jednog videozapisa“), dječje krimiće („Pigulica“, „Miron u škripcu“, „Miron na tragu Svetog Grala“),  realističko-psihološke („Filip, dječak bez imena“) i pustolovne („Koliba u planini“, „Tajna zelene pećine“).

Umro je 10. lipnja 2004. godine u Osijeku.

U čast književnika, jednom godišnje, dodjeljuje se Nagrada Anto Gardaš za najbolji dječji roman ili zbirku pripovijedaka na hrvatskom književnom jeziku.

S. J.