Održana književno-glazbena večer s Josipom Petrlićem Pjerom i Borisom Krivecom

PODIJELI

Drugi nastavak knjige za djecu „Detektiv Pero“ sadržavat će priču čija će se radnja događati u Kaštelima, rekao je književnik Josip Petrlić Pjer, čija se knjiga „Detektiv Pero“ nalazi u konkurenciji za ovogodišnju književnu nagradu „Mato Lovrak“.

Topla i emotivna jednosatna glazbeno-poetska večer protkana stihovima križevačkog svestranog književnika Josipa Petrlića Pjera i zvucima stihova i gitare splitskog glazbenika Borisa Kriveca, nazvanog „hrvatskim Leonardom Cohenom“ okupila je u ponedjeljak uvečer u Gradskoj knjižnici Kaštela u Kaštel Sućurcu brojne posjetitelje željne ovakvih književno-glazbenih događanja.

Križevački književnik Pjer je, osim čitanja vlastitih pjesama, okupljene razgalio i iskrenim, osjećajnim i vedrim nastupom protkanim humorom i sugestivnim glumačkim potencijalom, a ničega od svega toga nije nedostajalo ni Borisu Krivecu, koji je okupljene oduševio svirkom na gitari i izvedbom autorskih pjesama otpjevanim „iz duše i srca“.

Čak i letimičan pogled na lica okupljenih zaljubljenika u književnu riječ i glazbu otkrivao je redom nasmijana i radosna lica, koja su odavala zadovoljstvo ozračjem koje je vladalo u Knjižnici, kojom su se razlijegali stihovi križevačkog pjesnika Pjera praćeni emotivnom glazbom i stihovima samozatajnog kantautora Borisa Kriveca.

Okupljene je kroz rad i stvaralaštvo dvojice umjetnika provela Renata Dobrić, pri čemu je Josipa Petrlića Pjera predstavila kao književnika, kantautora, dramskog pisca i redatelja, scenografa, radijskog voditelja, novinara, rukometnog trenera, te supruga, oca trojice sinova, kućnog majstora i kuhara, koji često voli istaknuti: „skladna obitelj mi je svrha života i glavni životni cilj, dok je Borisa Kriveca predstavila kao vrhunskog kantatutora i glazbenika nagrađenog Porinom, koji se u današnje doba uspijeva sakriti od javnosti, iako su mu sve police i svi zidovi u jednoj sobi u kući ispunjeni nagradama.

Tijekom večeri, Josip Petrlić Pjer se predstavio kako književnik koji piše poeziju, poeziju za djecu, prozu, satiru, novelu, romane za odrasle i romane za djecu. U samo četiri godine izdavaštva je objavio šest knjiga. U glazbi potpisuje tekst, glazbu i aranžman, a za spotove piše scenarij, režira ih, ako treba napravi i scenografiju i po potrebi i glumi, baš kao i u amaterskom kazalištu. Godine 2004. objavio je i svoj nosač zvuka ‘Ode mi pajdaš’, a uspješan je i kao radijski voditelj, urednik i glazbeni urednik.

-Tijekom svog glazbenog rada upoznao sam i samozatajnog Borisa Kriveca, vrhunskog splitskog glazbenika i kantatutora, koji se već skoro četrdeset godina neumorno bavi glazbom, za koju je nebrojeno puta nagrađivan, a može se pohvaliti i najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom „Porin“, predstavio je tijekom večeri Pjer svog splitskog suradnika i prijatelja Borisa Kriveca, koji je okupljene oduševio izvedbama autorskih pjesama, među kojima su bile i one s njegovog prvog autorskog albuma “Kako te naći”.

Pjesme otpjevane s osjećajnošću , uz svirku na gitari, koja je samo jedan od sedam instrumenata koje Boris Krivec zna svirati, upotpunile su ovu književno-glazbenu večer  s književnikom Josipom Petrlićem Pjerom u Gradskoj knjižnici Kaštela

Osim samog autora Josipa Petrlića Pjera, njegove pjesme iz zbirki pjesama za odrasle i za djecu, među kojima je i iznimno uspješna „Domoljublje i trublje“ čitala je Pjerova supruga Ljiljana, dok je publika kroz  autorov razgovor s voditeljicom saznala nešto više o Pjerovim romanima za djecu  “Detektiv Pero” (u konkurenciji za ovogodišnju nagradu “Mato Lovrak”), „Bilogorske zgode’,  ‘Vilim’ i ‘Crna Gora’, ‘Radionica povijesnih priča’, kao i o knjigama za odrasle, među kojima su: ‘I ja sam tu’, knjiga proze, satira i novela te pjesnička zbirka ‘Odškrinuti snovi’.

– Kaštela su prekrasna i mogu reći kako me jako inspiriraju, tako da već sada mogu odgovoriti na Renatino pitanje o tome hoću li neko od svojih sljedećih književnih djela posvetiti Kaštelima. Da, hoću, i to s velikim zadovoljstvom. Drugi nastavak knjige za djecu „Detektiv Pero“ sadržavat će jednu priču čija će se radnja događati upravo u Kaštelima, odgovorio je Pjer na pitanje o Kaštelima i daljnjem radu.

Osim književne večeri za odrasle, ovaj svestrani Križevčanin će u utorak i srijedu u Kaštelima održati i osam književnih susreta s djecom kaštelanskih dječjih vrtića i osnovnih škola, a cijelo događanje se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u sklopu projekta pod naslovom „Kaštelanski književni tjedan s Josipom Petrlićem Pjerom“.