Održana 6. Večer kaštelanski’ glendi i batudi

PODIJELI

Glendama i batudama po prošlosti i sadašnjosti

SMIJEH U ORGANIZACIJI GKK
Kameni zidovi uokolo Gospojske štrade u Kaštel Sućurcu ove su srijede još jednom odzvanjali smijehom mnogobrojne publike, a zaslužni za to i ove godine bili su djeca i odrasli, sudionici 6. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Igrokaz pod nazivom „Jubav u doba turizma“, koji je napisala Renata Dobrić, a režirala Marijana Jerkunica ove su večeri okupljenoj publici izveli mladi glumci Anton Jerkunica, Antea Jurlin, Nevena Kovač, Frane Maleš, Anja Katalinić, Roko Jerkunica, Ivan Siničić, Marijeta Batina i Marin Šego, odvevši publiku u vedra i bezbrižna vremena ljetnih ljubavi i dogodovština.

Renata Dobrić autorica je i monodrame „Društvena mriža“, koju je izveo Roko Kraljević, a svoj obol ovoj večeri dali su i Željka Blažević te Marijan Grbavac.

Večer kaštelanski’ glendi i batudi, kao i u godinama ranije, zaokružio je Ivica Žegarac – Žuti, kazivajući na sebi svojstven način stare kaštelanske glende i batude, podsjetivši mnoge na neka zaboravljena događanja i situacije.
Donio je Žuti na pozornicu i niz „novokomponiranih“ šala te friških sućuračkih i kaštelanskih događanja, a sve to često je prekidano pljeskom i smijehom publike.

U glazbeno-plesnom dijelu ovog programa nastupila je mlada pjevačica Lana Rubelj te članovi KUD-a Putalj.
Scena na kojoj su sudionici nastupali prikazala je dašak nekih starih vremena, a za nju su bile zadužene Anamarija Kelava i Marijana Jerkunica.

– Ovo događanje ima nekoliko ciljeva, a jedan od njih je nasmijati publiku jer smijeh je najbolji lijek za sve probleme, a to nam danas svima treba. Isto tako, kroz ovo događanje želimo očuvati kaštelansku nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno među mladima – kazala je ravnateljica GKK Renata Dobrić, zahvalivši svima zbog kojih je ova večer bila i više nego uspješna.

Izvor: Portal Grada Kaštela, www.kastela.org
Napisao/la: Dijana Putnik