Obiteljska saga – Markus Zusak: Od Claya most

PODIJELI

Markus Zusak: Od Claya most

Profil, 2019.

Obiteljska saga „Od Claya most“ australskog pisca Martina Zusaka, napisana je nakon 13 godina spisateljske šutnje.  Autor se književnom svijetu nametnuo 2006. svojim romanom „Kradljivica knjiga“, planetarno popularnim bestselerom prevedenim na 40 svjetskih jezika.

Nakon te jedinstvene priče o djevojčici i Smrti prema kojem je snimljen i veliki  filmski hit, autor se 2019. godine svjetskoj čitateljskoj publici predstavlja emotivnom obiteljskom sagom o petorici braće Dunbar. Povijest ispisuje najstariji brat Mathew koji kroz cijeli roman isprepliće sadašnjost i prošlost, te raspliće priču o jednom odrastanju. Nakon smrti majke Penelope, petoricu braće napušta shrvani otac Michael i oni odrastaju potpuno sami, međusobno se odgajaju i žive po vlastitim pravilima.

Dječake, a kasnije mladiće Dunbar, prati teško djetinjstvo. Njihovo sretno odrastanje, obilježeno majčinim čitanjem Homerovih knjiga i učenjem sviranja klavira, naglo završava majčinom smrću i očevim bijegom, te postaje prava noćna mora koja ih uništava iz dana u dan. Dječaci pokušavaju preživjeti teško se mireći s dva gubitka. Preživljavanje im olakšava pravi mini zoo kojeg imaju u kući. U suživotu su s mačkom Hektorom, zlatnom ribicom Agamemnonom, golubom Telemahom, mazgom Ahilejem i kujicom Rumenom, životinjama koje su dobile imena po junacima iz Ilijade i Odiseje, knjigama koje je njihova majka obožavala i redovito im ih čitala. Nastavljaju živjeti ponašajući se kao barbari, kako to opisuje najstariji Mathew, svađajući se dok im glasnice ne popucaju i tukući se do krvi.

U fokusu priče je četvrti po redu brat, samozatajni Clay kojeg je majčina smrt i očev odlazak najviše potresao. Povučenom dječaku silno nedostaje majka s kojom je emotivno prolazio sve faze njezine bolesti. Nedostaje mu njezina hrabrost i energičnost, njezine virtuozne klavirske izvedbe i čitanje priča iz Homera. I roditeljima je Clay bio poseban. Bio je dječak upućen na druge, nije se tukao poput svoje braće i sve zadatke prihvaćao i izvršavao s oduševljenjem.

Kada se njihov otac, nakon niza godina, iznenada pojavi i zatraži pomoć za izgradnju mosta, jedino Clay pristane pomoći mu. Braća, koja oca mrze i nazivaju ga Ubojicom, šokirana su Clayevom odlukom i ljuta na njega. Clay odlazi s ocem ne obazirući se na osudu braće, jer će za njega taj most imati puno šire i dublje značenje. Clay će, usred gubitka koji je za njega teži i bolniji nego li za njegovu braću, cijeloga sebe utkati u taj most.

Sam naslov romana „Od Claya most“ ima dublje, metaforično značenje. On u izvornom naslovu „Bridge of Clay“ sadrži i igru riječi, jer ime glavnog junaka Claya je i engleska riječ za glinu. Taj glineni most postat će simbol zbližavanja i njegova gradnja ponovno će sastaviti krhotine nekadašnje obitelji, rasvijetliti prošlost i ublažiti Clayev osjećaj krivnje.

Pripremila: I. Čeko