NOĆ KNJIGE 2024. u Gradskoj knjižnici Kaštela

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela je i ove godine u sklopu Noći knjige, koja se održava 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, pripremila raznovrstan program za djecu i odrasle.

Program za odrasle započinje s urnebesnom predstavom Kazališta Mali princ iz Omiša Sve ministrove laži koja će biti izvedena u ponedjeljak 22. travnja s početkom u 20.30 sati u Kino dvorani „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu. Ulaz je slobodan.

U Noći knjige, u utorak 23. travnja središnji program za odrasle održat će se u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu s početkom u 20.00 sati, kad će biti održana Književna večer s Natalijom Princi. S autoricom će o Poljičkoj Republici, ali i svim njenim knjigama razgovarati Renata Dobrić. Noć knjige nastavit će se uz pjesmu i stihove posvećene sv. Jurju, te će istom prilikom Pučki pivači župe sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca održati kraći koncert i predstaviti uglazbljenu pjesmu Timbar kneza Trpimira.

Program će se nastaviti uz humorističnu „književnu ćakulu“ s karikaturistom Nikolom Listešom i književnikom Petrom Merčepom. Nikola Listeš će kroz anegdote govoriti o svojim nagradama koje je osvojio diljem svijeta, a iste večeri će svi moći nabaviti i njegovu knjigu Novo Normalno, koju je tiskala Gradska knjižnica Kaštela te će moći razgledati izložbu Listešovih karikatura koja će u Nadbiskupovom kaštelu biti otvorena do 30. travnja.

U ponedjeljak i utorak, 22. i 23. travnja GKK svima onima koji još uvijek nisu postali članovi GKK nudi Obiteljski godišnji upis po promotivnoj cijeni od 10 €.

Predstavu za djecu „Priča o Bljaksonima“ Kazališta Prijatelj djeca će moći pogledati u utorak 23. travnja u 14.00 sati u Dječjem odjelu u Kaštel Starome.

U Dječjem odjelu u Starome održat će se i najveći dio programa za djecu u Noći knjige, pa će tako u utorak 23. travnja u 9.00 biti predstavljena knjiga Svjetlana autorice Luce Cetinić, nakon čega će se djeca družiti s njima omiljenom autoricom Jelenom Pervan na radionici Tonka će sutra.

Tradicionalna radionica „Stare kaštelanske zaboravljene igre – laštrik, zoga, hula hop, trlja, škatule batule, na plovke“ započet će u 17.00 sati, a zbog velikog interesa molimo sve zainteresirane za prijavu na 230 172. Ova izvrsno posjećena radionica za djecu održava se jednom mjesečno u Dječjem odjelu u Starome.

Književni susret s književnicom Jelenom Pervan Mrljek i Prljek u GKK održat će se u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu u utorak 23. travnja u 8.30 sati, dok će u Kaštel Sućurcu istog dana u 17.00 biti održana kreativna radionica Sveti Jure i zmaj, povodom blagdana sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Kaštel Sućurca.

Knjigoljupci u knjižnici : kreativna radionica za djecu održat će se u odjelu GKK u Gomilici u 15.00 sati, dok će u istom odjelu u 18.00 biti održana književna večer za odrasle pod naslovom Svjetska ljubavna poezija kroz tisućljeća.

Odjel Kaštel Kambelovac za djecu u 14. 30 priprema kreativnu čitaonicu i radionicu U vilinskim dvorima povodom 150. godišnjice rođenja I. B. Mažuranić, dok  će u odjelu GKK u Lukšiću u 18.00 biti održana kreativna čitaonica i radionica izrade veselih kućica Kuća bajki I. B. Mažuranić, kao i  Spoj na slijepo s knjigom.

U odjelu GKK u Kaštel Novome u 11.00 sati održat će se književno druženje sa srednjoškolcima SŠ Braća Radić Maruliću u spomen, pri čemu će učenici kazivati stihove iz Judite. Istog dana, 23. travnja, u Noći knjige, u 18.00 u odjelu za odrasle u Novome održat će se i zanimljiva publicistička tribina Digitalni minimalizam.

Budući da se ove godine obilježava 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150 rođendan Ivane Brlić Mažuranić te 70. obljetnica objavljivanja Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena, u svim odjelima GKK moći će se razgledati izložbe posvećene spomenutim autorima te će biti izložene sve njihove knjige. Osim toga, budući da je slogan ovogodišnje Noći knjige Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, u svim odjelima bit će izložene i knjige na temu distopije, koje će svi korisnici, naravno, uz preporuku knjižničara, moći posuditi.

Godišnji obiteljski upis po promotivnoj cijeni od 10 € trajat će od 22. do 23. travnja 2024.

Renata Dobrić

NOĆ KNJIGE 2024. u GKK

Kino dvorana „Sv. Juraj“ – Kaštel Sućurac

22. 4. (ponedjeljak) u 20.30 Sve ministrove laži – komedija Kazališta Mali princ

Nadbiskupov kaštel – Kaštel Sućurac

23. 4. u 20.00 Poljička Republika : književna večer s Natalijom Princi

23. 4. u 21.00 Na dobro Van doša sv. Jure : Noć knjige uz pjesmu i stihove

 23. 4. u 21.30 Karikaturist Nikola Listeš i književnik Petar Merčep : književni susret

Odjel Kaštel Sućurac

23. 4. u 8.30 Mrljek i Prljek u GKK : književni susret s Jelenom Pervan

23. 4. u 17.00 Sveti Jure ubija zmaja : kreativna radionica za djecu

Odjel Kaštel Gomilica

23. 4. u 15.00 Knjigoljupci u knjižnici : kreativna radionica za djecu

23. 4. u 18.00 Svjetska ljubavna poezija kroz tisućljeća : književna večer

Odjel Kaštel Kambelovac

23. 4. u 14.30 U vilinskim dvorima : 150. godišnjica rođenja I. B. Mažuranić

Odjel Kaštel Lukšić

23. 4. u 18.00 Kuća bajki I. B. Mažuranić : čitaonica i radionica izrade veselih kućica

23. 4. Spoj na slijepo s knjigom

Dječji odjel Kaštel Stari

23. 4. u 9.00 Svjetlana : predstavljanje knjige autorice Luce Cetinić

23. 4. u 10.45 Tonka će sutra : književni susret s Jelenom Pervan

23. 4. u 14.00 Priča o Bljaksonima : predstava za djecu Kazališta Prijatelj

23. 4. u 17.00 Stare igre : laštrik, trlja, zoga, hula hop, škatule batule

Odjel Kaštel Novi

23. 4. u 11.00 Maruliću u spomen : stihovi iz „Judite“ – učenici SŠ Braća Radić

23. 4. u 18.00 Digitalni minimalizam : publicistička tribina

Obiteljski upis u GKK – 10 €