Noć knjige 2019. u Kaštelima privukla brojne ljubitelje književnosti i lijepe pisane riječi

PODIJELI

I ovogodišnja Noć knjige u Kaštelima privukla je veliki broj zaljubljenika u knjigu, književnost i pisanu riječ. Nakon brojnih radionica na temu književnih junaka, koje su tijekom cijelog dana održavane u svim odjelima GKK, glavni dio programa, koji je privukao najveći broj posjetitelja, održan je u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Bogat četverosatni programu započeo je putopisnim predavanjem i predstavljanjem knjige „U Caminu sam upoznao Boga“ autora Tomislava Birtića, koji je prošao 800 kilometara dugu španjolsku hodočasničku rutu prema grobu Sv. apostola Jakova u Santiago de Composteli, poznatoj kao – Camino.
Tomislav Birtić okupljenima je ove večeri odgovorio na sva postavljena pitanja,  o žuljevima, natiscima, kurjim očima, umoru, žrtvovanju, tegljenju ruksaka, patnjama, tišini u kojoj se hodočasnici u spavaonicama s desetak ili stotinjak kreveta na kat svako jutro pripremaju za hodanje… Rekao je i nakon što prehodaš osamsto kilometara Camina sve vrline koje imaš postanu izraženije.

– Privlačiš što jesi. Odlučivši ići na Camino odjednom sam počeo upoznavati ljude koji su također odlučili hodati Put. Niotkud su izranjali u mom životu. Hodali su ili odlučili da će ići na hodočašće da bi se žrtvovali, prinijeli žrtvu Bogu. Da bi zahvalili Bogu jer su im doktori prije trideset godina rekli da im je ostalo dva tjedna života, a eto oni su desetljeća poslije dovoljno živi da se upute na Camino.
Neki naprosto da provjere mogu li prehodati osamsto kilometara, neki da bi podijelili život na prije i poslije Camina. A ja sam se radovao španjolskim crnim vinima, hobotnici na galicijski (pulpo gallego), paelli i jelima koja ću tek otkriti, hladnom pivu nakon tridesetak kilometara hoda, svejedno po vrućini ili kiši. Nisam na Put išao patiti, nego uživati, prihvaćajući unaprijed i patnje po Putu. Poželio sam se na Putu osloboditi sumnje. Osloboditi se straha da neću dobiti ljubav. Ojačati vjeru u Boga i čovjeka, u Boga i sebe, u božansko u sebi. U čovječje u Bogu. Camino mi je darovao više nego što sam si poželio. Cijeli život sam dobivao manje nego što sam želio, a više nego što sam se nadao. Na Caminu sam dobio više nego što sam se nadao, i više nego što sam želio – dio je onoga o čemu je ove večeri govorio autor.

Nakon putovanja u Camino, fotoreporter Stanko Karaman i njegove fotografije odvele su publiku u prošlost Dalmacije i Kaštela. Njegova izložba „U sićanje mi došla Dalmacija“ još uvijek se može pogledati u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu, a Karaman je ovom prilikom predstavio seriju fotografija „lipotice iz prošlosti“, pri čemu je o svakoj fotografiji ispričana i pozadinska priča.

– Na fotografijama se vidi da je u Dalmaciji žena ona bez koje se ne može. Ona kuha, veze, pere, kopa, čuva djecu, hvata ribu, radi u polju, ona je ta koja grli, daje utjehu, voli i nesebično se daje –  istakao je fotoreporter Stanko Karaman govoreći o pozadinskim pričama na svojim fotografijama.

Nostalgična i topla priča o nekim davnim vrimenima nastavljena je u opuštenom tonu na književnoj tribini pod nazivom „Od Mr. Darcyja do Mr. Christiana Greya – junaci iz romantičnih knjiga nekad i danas”, a ista je bila povezana s tribinom “Ča san ono tija reć – o književnim junacima i o muško-ženskim odnosima nekad i danas”.

Pod voditeljstvom Renate Dobrić, druženje je nastavljeno uz glende i batude Ivica Žegarca, prozu i poeziju, pismu i brojne goste na književnoj tribini “Ča san ono tija reć – književni junaci nekad i danas”.

U Noći knjige svoje sz pjesničke i prozne uratke predstavili: Maja Tomas, Tonka Željka Blažević, Milka Varvodić, Nives Štambuk, Zlatka Franković, Irena Grubišić-Čabo, Zlatko Tomić, Mario Žuvela, Mario Klaić, Mario Radunić i ostali.