Noć knjige 2017.

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela organizira Noć knjige 2017.

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), Gradska knjižnica Kaštela poziva vas u petak, 21. travnja, na događanje “Noć knjige 2017.”.

Muzejski prostor Podvorje, Kaštel Sućurac

19.30 – 20.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Predstavljanje knjige stripa “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku”

20.30 – 21.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige “Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog”

21.30 – 23.00 Večer otvorenog mikrofona: „Ma ča san ti ono tija/tila reć?!“ – o slikovnicama, knjigama, igrama i ostalim doživljajima iz života i ditinjstva

Razgovor  o slikovnicama, knjigama, piscima i pjesnicima iz djetinjstva i čitanje literarnih radova kaštelanskih autora i autora koji su sudjelovali u natječaju GKK „Kaštelanske štorije“.

Sudjeluju: novinari, kaštelanski autori, predstavnici Grada Kaštela, predstavnici klapa, KUD-ova, udruga, članovi GKK i ostali.

Voditelji: Ivica Žegarac Žuti i Renata Dobrić

Glazbeni dio programa: Lana Rubelj, kaštelanske klape, Šime Jurjević

Odjel GKK u K. Sućurcu

17.00 – 18.00 Uoči blagdana sv. Jurja: običaji i legende (kreativna zavičajna radionica)

18.00 – 19.30 Igrokazi i zaboravljene dječje igre : trlja, laštik, zoga, plovke, hula hoop

Vrtimo hula hoop, igramo na laštik, na franje, zogu, plovke, trlju itd. Radionica je namijenjena zainteresiranoj djeci koja će tijekom Noći knjige naučiti igrati trlju – logičku igru naših starih, na franje, zogu, na laštik te još nekoliko zaboravljenih dječjih igara.

20.30- 23.00 Mala noćna knjižnična svaštarnica za djecu i mlade

Zabava uz knjige, društvene igre, književni kviz, pantomimu/asocijacije (pogodite o kojoj je knjizi riječ) i edukativnu projekciju dječjeg filma.

Odjel GKK u K. Gomilici

07.30 – 19.30 Izložba knjiga na stranim jezicima i AV građe

18.30 – 19.30 Večer čakavske poezije za djecu

Odjel GKK u K. Kambelovcu

12.00 Uoči blagdana sv. Jurja: čitamo o sv. Jurju – legende, priče, običaji

07.30 – 14.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najvećih književnih hitova

Odjel GKK u K. Lukšiću

11.00 -13.00 Obiteljska čitaonica “Roditelji čitaju djeci – djeca čitaju roditeljima”

07.30 -14.30 “Princeza i čarobnjak” i “Žabica djevojka” : izložba likovnih radova 2. A razreda O.Š. “Ostrog”

07.30 – 14.30. “Stripovi za sve generacije” – izložba stripova

Odjel GKK u K. Starome

11.00 – 12.00 Knjiga na zabavan način (Guinnessova knjiga rekorda, knjige viceva itd.)

12.00 – 13.00 Hrvatska bajkaonica : čitanje bajki I. B. Mažuranić

Odjel GKK u K. Novome

18.30 – 19.30 Književna tribina : knjige „Zašto mrzimo?“ i „Rodna revolucija“

07.30 – 19.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najčitanijih naslova

 

Akcija u svim odjelima:

07.30 – 01.00 Upis u GKK po 45,00 kuna za sve nove članove

 

Poslastica za sve ljubitelje stripa, pogotovo mlađe u „Noći knjige“!

Književni susret sa Željkom Mišakom

Multimedijalno predstavljanje strip knjige „Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku“

Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje stripa u petak 21. 04. u 19.30 sati u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu na predstavljanje strip-knjige u stihovima autora Željka Mišaka “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku”.

U prvom dijelu knjige “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” autora Željka Mišaka nalazi se strip u stihovima. Radnja se odvija u maksimirskom zoološkom vrtu – životinje se iskradaju iz svojih kaveza i prolaze niz različitih situacija (tulumarenje, zaljubljivanje…). Strip je nastao prema stihovima Željka Mišaka i Vilima Vihera, a za crtež je zaslužan Željko Kreč.

U drugom dijelu knjige nalazi se studija Željka Mišaka pod naslovom “To divno društvo!”. U studiji o stripu i crtanom filmu s antropomorfiziranim životinjama autor obrađuje razdoblje od početaka stripa i crtanog filma u Hrvatskoj pa sve do danas. U sklopu ovog izuzetno zanimljivog multimedijalnog predavanja bit će predstavljeni stripovi i crtani filmovi.

Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog

Druga knjiga autora Željka Mišaka „Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog“ bit će predstavljena  također u “Noći knjige 2017.” u petak 21. 04. u 20.30 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.

U sklopu multimedijalnog predstavljanja knjige autor Željko Mišak dat će kratki pregled lika Petrice Kerempuha (anonimni lik iz narodne predaje je svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela), koji se pojavljuje u književnosti i scenskoj umjetnosti. Petrica Kerempuh je zabavan i veseo pustolov koji osim što se voli šaliti i skitati, simbolizira i oštru i gorku društvenu i političku satiru. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. U kajkavskim je pučkim legendama i predajama poprimio mnogobrojne značajke kajkavske sredine i podneblja.

Stihove iz knjige čitat će Mira Marinović Batić i Roko Kraljević.