Noć knjige 2014. u Kaštelima privukla mnoštvo posjetitelja

PODIJELI

U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u Kaštelima je u svih šest knjižničnih odjela GKK u srijedu, 23. travnja održana Noć knjige 2014. Ove godine je Noć knjige imala i matineju, program namijenjen mlađem uzrastu, koji se odvijao tijekom prijepodnevnih i poslijepodnevnih sati, a u sklopu iste su čitane priče i legende o Sv. Jurju, bajke i priče I.B.Mažuranić, bajke braće Grimm, izvođeni su igrokazi, plesalo se, pjevalo, recitiralo, odgovaralo na zagonetke i pitalice, a u svemu su sudjelovali: Dječji vrtići Kaštela-Dječji vrtić Maginja, Dječji vrtić „Čarobni pianino“, djeca iz svih kaštelanskih osnovnih škola.

U sada već tradicionalnom večernjem programu, u odjelu GKK u Kaštel Gomilici obilježena je 100. obljetnica smrti A.G. Matoša interpretacijom pjesnikovih ljubavnih i domoljubnih stihova uz glazbenu pratnju, a u programu su sudjelovali članovi Udruge sv. Jeronim. U odjelu GKK u Kaštel Novome održana je tribina „Biblioterapija u Knjižnici“, na kojoj je raspravljano o knjigama koje su nam promijenile život.

U Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome održana je radionica „Sveti Juraj i zmaj“, u kojoj su sudjelovali učenici OŠ prof. F. Lukasa s učiteljicom Esmom Sarajčev; kviz za osnovnoškolce “Poznajemo li Matu Lovraka”; tražio se najbolji izvođač u glasnom izvođenju dječje poezije, a za sve zainteresirane održan je i kviz općeg znanja, dok je program završio programom „Uz  knjigu i glazbu u novi dan“.

U Kaštel Sućurcu je već u ranim poslijepodnevnim satima otvorena izložba sestara Ivane i Maje Bašić, kojima se, izlažući suvenire, priključila i Vedrana Bašić. „Zagonetke i pitalice“ i
„O svetome Jurju“ – naslovi su radionica u kojima su sudjelovali učenici OŠ kneza Mislava održanih pod vodstvom učiteljica Mirjane Draženović Sokol i Ljiljane Sunara, nakon kojih je započelo Svetojurjevsko prvenstvo GKK u trlji, koja je privukla veliki broj djece i odraslih.

Nakon što je pod mentorstvom učiteljice Milojke Vicetin učenica OŠ kneza Mislava Lara Tuta izvela prerađeni tekst Sanje Pilić „Zar baš moram u školu?“, javnosti je svoje pjesme za djecu po prvi put predstavila Maja Alfirević. Njenih dvanaest pjesama interpretirala su djeca OŠ kneza Mislava pod mentorstvom učiteljice Davorke Strize.

U programu pod naslovom „Šaka suza, vrića smija“, svoje pjesme i priče predstavili su: Danijela Bonacin, Dragan Kovač, Vesna Kovač i Mario Sarajčev, čiju je pjesmu “Ja i galeba dva” uglazbio kaštelanski “Mali Mozart”- Ivan Radilović. Sve autore velikim pljeskom nagradili su brojni posjetitelji, među kojima je bio i dogradonačelnik Zoran Bonacin, a svi nazočni složili su se kako je „ovogodišnja Noć knjige bila čak bolja i veselija nego lanjska“.