Neobična i čarobna knjiga – Sophie Nichols: Haljina

PODIJELI

Sophie Nichols: Haljina

Mozaik knjiga, 2019.

Suvremena engleska spisateljica i pjesnikinja, Sophie Nicholls pretočila je svoju strast prema pisanju u književni uradak Haljina. Roman je prvi dio trilogije Everyday Magic.

Autorica nas kroz priču o tkanini uvodi u svijet vintage mode pružajući nam istovremeno i emotivni dio kao i duboku, mračnu tajnu, čija sjena narušava odnos majke i kćeri.

U izlogu je stajala haljina, skrojena od šuštave svile, boje kamenica, ukrašena nizom bisera, prebačenih preko lutkine ruke.

Bila je to jednostavna haljina, no žene su zastajale, izvijale vratove, naginjale glavu pri tom odlažući vrećice s namirnicama kako bi je bolje promotrile. Gledale su i sanjarile…

Sophie Nicholls „ne piše“, ona vas odijeva u odjeću koju opisuje.

Bijeg od prošlosti dovodi majku i kćer u mali gradić York, gdje će otvoriti prodavaonicu vintage odjeće.

Mjesto za život i siguran kutak je ono što trebaju.

Majka Fabia Moreno žena je otvorena srca, dok je njezina petnaestogodišnja kći Ella vrlo tiha i nedostupna. Na sreću, u školi se uspijeva sprijateljiti s Billyjem.

Sposobnost gospođe Moreno da pronikne u skrivene želje svojih kupaca dovela je i najzahtjevnija imena, poput Jean Cushworth, Katrininu majku, djevojku koja je začudno postala Ellina prijateljica.

Majci se približio liječnik David, karakteran čovjek koji je upućuje na dražbu obitelji Doddington. Pranećakinja preminule gospođe Eustacije želi pokloniti veliki dio odjeće gospođi Moreno prepoznavši u njoj zanos za lijepim kao kod svoje tete.

Život majke i kćeri odvijao bi se ustaljenim tijekom da gospođu Cushworth nije počeo izjedati crv ljubomore.

Na zabavi kod Cushwortovih, Jean je u ulozi domaćice blistala u haljini koju je za nju izradila gosp. Moreno, no nije postigla željeni učinak, te se povukla. Podršku joj je pružao vijećnik Pike, čovjek kojeg bi bilo bolje ne poznavati, ukoliko je to moguće. Te večeri Ella je otišla po majčin rupčić i nažalost otvorila pogrešna vrata. Znakovi koji su oko nje titrali, signali koji su je upozoravali nisu pomogli, zlo se pokrenulo.

Ella nije rekla majci što se dogodilo. Poslije zabave kod njih u prodavaonici pojavljuje se Katrina s majčinom odjećom, izjavljujući kako im to njezina majka poklanja. Fabia se preispitivala zašto je to Jean učinila, ali njezino dobro srce odbacilo je svaku sumnju. Prekrajajući predivnu Jeaninu haljinu, pomislila je kako bi bilo lijepo organizirati malu proslavu.

Pripremila je dražbu najboljih dizajnerskih haljina u dobrotvorne svrhe.

Ella nije mogla spavati, osjećala je kako ovaj put zlo dolazi u punom zamahu. Čekala je na prozoru i vidjela njegov crni plašt kako ruku pod ruku s Jean Cushworth ulazi u njihovo dvorište. Ono što se događalo kad je Jean Cushworth ugledala svoju haljinu u izlogu nalikovalo je kazališnoj ulozi u kojoj groteska prevladava. Zlo odjeveno crnim plaštem u grimasi vijećnika Pikea pružilo je svoje kandže, ali Ella ga je ovaj put dočekala spremna. Nije više mogla podnositi „marljivo radi, nemoj privlačiti previše pozornosti“. Ella je branila i svoju i majčinu čast.

Sve je prošlo i razjasnilo se. Fabia i ovoga puta želi pobjeći, ali Ella i David to ne prihvaćaju. Dužna im je reći istinu o svom životu, prošlosti koja je proganja. Slušajući, Ella je shvatila iz čega su proizašli majčini strahovi. Sada je dobro razumjela njezina upozorenja „budi tiha, uklopi se, stekni prijatelje“.

– Što osjećaš, carina?  – Što osjećaš duboko u sebi?  –  Što ova tkanina već zna? – Što želi biti? saznat ćete kad pročitate ovu neobičnu knjigu s daškom čarolije ušivenim u porube haljine.

Pripremila: T. K. G.