Najbolja u Ljetnom natjecanju GKK u čitanju pročitala čak 95 knjiga

PODIJELI

NAGRADE, PRIZNANJA I ZAHVALNICE NAJUSPJEŠNIJIM ČITAČIMA TIJEKOM LJETA
U predvorju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću danas je upriličena dodjela nagrada,  priznanja i zahvalnica najuspješnijim natjecateljima Ljetnog natjecanja u čitanju koje je Gradska knjižnica Kaštela organizirala u sklopu programa poticanja čitanja za djecu i mlade pod naslovom Ljetni književni izazov – čitajte i osvojite nagrade!

Sudionicima natjecanja koji su pročitali do deset knjiga, GKK je uručila zahvalnice, dok je svima onima koji su tijekom ljeta pročitali deset i više knjiga uručila priznanja. Glavni sponzor Ljetnog natjecanja u čitanju, knjižara Hoću knjigu, najbolje je nagradila knjigama. Nagrade su dodijeljene u kategorijama “srednjoškolci”, “osnovci od 5. do 8. razreda ”, “osnovci od 1. do 4. razreda ” i “predškolci”.

Među natjecateljima koji su čitali u razdoblju od 15. lipnja do 5. rujna  najviše knjiga je pročitala Dunja Kovačev učenica 8. razreda škole Prof. Filip Lukas i to 95, potom brat i setra Leonard i Lana Topić učenici 5. razreda iste škole po 70 knjiga te Josip Bedalov učenik 6. razreda škole Kneza Trpimira sa 32 pročitane knjige u kategoriji „ od 5. do 8. razreda“. U istoj kategoriji priznanja su primili Karlo Tomaš, Nina Šeravić, Antonela Božić i Lana Terzić.

U kategoriji „od 1. do 4. razreda“ najviše knjiga je pročitala Ella Omašić učenica 2. razreda OŠ prof. Filip Lukas sa 87 knjiga, iz iste škole je i učenik Matej Mršić učenik 3. razreda koji je pročitao 85 knjiga, dok je Petra Meštrović, učenica 3. razreda iz škole Ostrog pročitala 61 knjigu. Priznanja za čitanje je u ovoj kategoriji primilo 20 učenika, Marijeta Lupi Ferandin, Lucia Marija Koudela koje su pročitale 60 knjiga, potom 58 knjiga je pročitala Barbara Bralić i Karlo Jakov Koudela, 45 knjiga Kaja Jurić, 36 knjiga Ante Duvnjak, 32 knjige Marin i Ivan Bedalov, 31 knjigu Marino Smoljić, 29 knjiga Lovre Drnasin, 27 knjiga Mihaela Dželalija, 25 knjiga Ivan Radunić, 19 knjiga Ana Abaza, 17 knjiga Ema Zlatunić, 15 knjiga Stella Varga, po 14 knjiga Vito Melvan i Ema Kero, po 13 knjiga Leo Bilić i Ema Spadoni, 12 knjiga Lara Bobeta, 11 knjiga Lana Marija Subotić i 10 knjiga Laura Novak.

U kategoriji „ srednja škola“ nagradu za 19 pročitanih knjiga primila je Lucia Smoljo učenica 1. razreda SSS „Blaž Jurjev Trogiranin“, dok je u kategoriji „predškolci“ nagradu primila Maja Tadin iz DV Mendula za pročitane čak 72 knjige, odnosno slikovnice ili stripa.

Ujedno su dodijeljene zahvalnice onima koji su pročitali do deset knjiga, a to su Ante Parčina-Rešić, Sara Vidić, Matej Smoljić, Marin Plećaš, Ivan Plazonić, Petra Plazonić i Petra Vidić.

– Čestitke svim natjecateljima. Hvala još jednom glavnom sponzoru Ljetnog književnog izazova, knjižari Hoću knjigu, koja je najbolje čitače nagradila poklonima i knjigama. Nadamo se kako vas je ovaj natječaj potaknuo na čitanje tijekom ljeta i nadamo se kako će se dogodine u natjecanje u čitanju uključiti veći broj sudionika. Jer, čitanje je uvijek u modi, a djeca koja čitaju postaju pametni ljudi. – kazala je prilikom dodjele nagrada Renata Dobrić ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela.

– Osnovni cilj Ljetnog natjecanja u čitanju jest poticanje mlađih korisnika na čitanje tijekom ljeta i mogu reći kako me velikom radošću ispunjava činjenica da se svake godine u ovaj čitateljski izazov uključuje sve više djece koja s užitkom dolaze u sve odjele GKK kako bi osobno odabrali knjige za čitanje. Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle, to je ono što je najvažnije, i to je ono što Gradska knjižnica želi dati mladim Kaštelanima kao komunikacijsko-informacijsko središte Grada Kaštela, i kao kulturna, obrazovna, prosvjetna ustanova koja u svoje središte uvijek postavlja svoje korisnike i članove – nadodala  je Dobrić i napomenula kako je ova godina od strane Ministarstva kulture i medija RH proglašena i Godinom čitanja i Godinom Marka Marulića.

Ujedno, pozvala je djecu da se u što većem broju uključe u sve projekte GKK koji će biti provedeni do kraja godine, prvenstveno u Mjesecu hrvatske knjige, s naglaskom na projekt Đardin čitanja, u sklopu kojeg javno u kaštelanskim parkovima i na ostalim kaštelanskim lokacijama na otvorenom čitamo pjesme i priče naših kaštelanskih književnika.