Zdravi i veseli bili: Stanko Karaman i Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara

PODIJELI

Zdravi i veseli bili: Stanko Karaman i Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara

Mate, od milja zvani Mišo, od svoje prve snimljene ploče 1964. g., pa sve do danas, snimio je ukupno 38 albuma i prodao više od 20 milijuna primjeraka nosača zvuka postavši apsolutnim vladarem hrvatske glazbene scene.

Posljednji album Antologija Mišo Kovač legenda sastoji se od čak šest lijepo upakiranih CD-ova s ukupno 131 pjesmom koje su odabrali Mišo i njegova Lidija.

Mate Mišo Kovač je pet puta proglašavan pjevačem godine, a 1989. mu je pripala i titula osobe godine u bivšoj državi. Još jedna posebnost vezana uz Mišu je i to da su mu tijekom života inozemni obožavatelji često zahvaljivali jer su slušajući njegove pjesme uspjeli naučiti naš hrvatski jezik – ističe u emisji Zdravi i veseli bili Stanko Karaman, autor monografije Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara.

Mate Mišo Kovač, osim izrazito emocionalnim i izvanrednim pjesmama koje publika obožava, pozornost nerijetko izaziva i svojim zanimljivim izjavama. Stanko Karaman navodi samo neke od njih:
Ljudi nisu vreća krumpira, oni osjećaju i imaju emocije, a do tih emocija pjevač treba doći.
Glazba nije trčanje na sto metara, glazba je emocija.
Danas su svi stilisti, a nitko krojač.
Mog psa prikažite pet puta na televiziji i bit će popularniji od 90 posto pjevača. Samo što ne progovori.
Danas je lakše snimiti CD nego napraviti CT glave.
Tek kad sam vidio Maradonu shvatio sam razliku između zlata i srebra.
Što sam ja bez publike… samo prazna dvorana.

Prijateljstvo dugo skoro 60 godina pretočeno u monografiju o Miši Kovaču i Dalmaciji

U trećoj po redu emisiji Zdravi i veseli bili razgovaramo s fotoreporterom i novinarom Stankom Karamanom o njegovoj novoj monografiji Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara.

U monografiji je ispričana priča o glazbenom putu hrvatskog kralja estrade Mate Miše Kovača i našoj prekrasnoj Dalmaciji koju je Mišo Kovač u svojim pjesmama opjevao i predstavio na najbolji mogući način.

„Rodio sam se u Šibeniku, živim u Zagrebu, ali Split i Dalmacija obilježili su moj život“, riječi su naše glazbene legende koje u monografiji navodi njegov dugogodišnji prijatelj Stanko Karaman, autor brojnih fotografija Miše Kovača, koje danas od njega „mole i posuđuju“ brojne novinske kuće i svi koji se bave „likom i djelom“ Mate Miše Kovača.

„Na splitskim Prokurativama Mišina zvijezda zasjala je punim sjajem, a kako sam ga na njegovom glazbenom putu pratio od samih početaka, cijeli Mišin estradni put sam detaljno ovjekovječio svojim fotoaparatom. U ovoj monografiji sam sve o Miši pedantno zabilježio, ukoričio i ostavio budućim naraštajima“, kaže Stanko Karaman o svojoj novoj monografiji.

Iako je već nekoliko godina u mirovini, Stanko Karaman, legendarni fotoreporter Slobodne Dalmacije i Vjesnika, danas je aktivniji nego ikada prije, pa tako i dalje radi, fotografira, pretražuje po svojoj iznimnoj kolekciji fotografija i objavljuje ih na svom iznimno posjećenom Facebook profilu koji prate tisuće pratitelja koji svakodnevno komentiraju uživajući u njegovu radu, željno iščekujući Stankove nove uratke i pažljivo prateći uspomene na brojne zanimljive trenutke kojima je svjedočio sačuvavši sve to u crno-bijelom filmu za buduće naraštaje.

Pogledajte emisiju i saznajte sve o prvoj monografiji Od kolijevke do Hajduka u kojoj je Stanko Karaman govorio o Dalmaciji „od kolijevke pa do groba“, Splitu, Hajduku, Jugoplastici, otocima, Zagori, Domovinskom ratu, poznatim i nepoznatim osobama koje je fotografirao bilježeći svakodnevicu dalmatinskih težaka, ribara, hrvatskih branitelja, radnika, estradnjaka i političara, i saznajte ekskluzivno sve o drugoj monografiji Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara.

Očekuju vas i brojne zanimljivosti iz života najveće glazbene legende Mate Miše Kovača: zašto Mišo Kovač nosi brkove… odakle tolika ljubav prema Hajduku… što povezuje Matu Mišu Kovača, Andru Krstulovića Oparu i Stanka Karamana… sviđa li se Stanku Karamanu titula “influencer”…

Sve to i još mnogo više u emisiji Zdravi i veseli bili: Stanko Karaman i Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara.

Emisiju ćete premijerno moći pogledati u utorak 2. veljače 2021. g. u 18.00 sati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Kaštela i na mrežnoj stranici GKK.

Fotografije: Petar Dobrić