Nagrađeni najuspješniji sudionici natječaja „Kaštelanske štorije“

PODIJELI

Svečana dodjela nagrada najuspješnijim sudionicima Literarno-likovno-filmskog natječaja Gradske knjižnice Kaštela „Kaštelanske štorije“ održana je u subotu, 28. veljače u prepunom dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Prva literarna nagrada za priče na čakavici temu Kaštela pripala je Leu Kovaču iz Pule (priče:„Fractura radii locotipico lateri sinistri“, „Proleteri, sinko moj“ i „Stara kuća“), dok je prva literarna nagrada za pjesme na čakavici na temu Kaštela pripala Mariu Klaiću iz Kaštel Lukšića (pjesme:„Dide moj dragi“, „Kaštijal“ i „Krunica“).

Prva nagrada u kategoriji „likovni skupni radovi – predškolci“ otišla je „u ruke“ djece iz Dječjeg vrtića „Maginja“ iz Kaštel Sućurca i odgajateljice Gite Matulić za likovne radove “Dođi u Kaštela” i “Labudovi na našoj Gojači”, dok je prva nagrada u kategoriji „likovni skupni radovi – osnovna škola“ pripala 2. B. razredu OŠ Bijaći i učiteljici/mentorici Tereziji Zokić.

Prvu nagradu za najbolji likovni rad u kategoriji „odrasli“ osvojio je Ivica Jerčić iz Splita za rad pod naslovom „Kaštel Sućurac u prošlosti“, dok je nagrada za najbolji filmski uradak pripala kratkom dokumentarnom filmu pod naslovom “Spomenik kulture kao gnijezdo iz kojega izlaze mladi ljudi”, kojega su snimila djeca iz Doma za djecu “Maestral” Split, podružnica Miljenko i Dobrila – Kaštel Lukšić, pod mentorstvom odgajateljice Anite Jaman.

Prema odluci Povjerenstva, autoru pjesme „Stara kaštelanska maslina“, Velimiru Pašari iz Kaštel Gomilice uručena je pohvalnica, a iste su također zaslužili i literarni radovi svrstani u kategoriju „kaštelanske glende i batude“: „Šimin kućarin“ autorice Željke Blažević iz Splita, „Japanske kokoše (na kaštelanski način)“ autora Nađana Dumanića iz Splita, „Ajmo ća u Ameriku!“ autorice Marice Tadin iz Kaštel Kambelovca i „Istinite dogodovštine iz Kaštel Novog“ autorice Marije Žunić iz Zadra.

Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK Renate Dobrić, koja je istaknula kako je “GKK zadovoljna odazivom na natječaj „Kaštelanske štorije“, kojega je GKK raspisala u povodu Dana grada Kaštela, jer je na istoga pristiglo 60 literarnih i više od 150 likovnih radova inspiriranih Kaštelima i životom u Kaštelima“, nazočnima su se obratili dogradonačelnik Grada Kaštela – Zoran Bonacin i direktorica Turističke zajednice grada Kaštela – Nada Maršić.

Dogradonačelnik Bonacin istaknuo je kako je natječaj na temu Kaštela izvrsna ideja, jer ostatak Hrvatske trebamo upoznati s činjenicom kako su „Kaštela kolijevka hrvatske državnosti i mjesto u kojemu se čuva prijepis Trpimirove darovnice iz 852. godine-najstarijeg sačuvanog pisanog dokumenta hrvatskog prava, te kako bi dogodine upravo ta činjenica trebala biti osnovna tema natječaja na temu Kaštela”.

Direktorica TZGK Nada Maršić također je iskazala oduševljenje natječajem na temu Kaštela i čitavom idejom, jer su se u Natječaj „Kaštelanske štorije“ uključile sve kaštelanske osnovne škole, brojni dječji vrtići i veliki broj pojedinaca iz cijele Hrvatske, pri čemu su se svi oni upoznali s kaštelanskom prirodnom i kulturnom baštinom.„Djeca na ovaj način stvaraju pozitivan odnos prema očuvanju okoliša i u njima se razvija ljubav prema Kaštelima“, rekla je direktorica TZGK Nada Maršić.

Natječaj je bio otvoren od 27. siječnja do 21. veljače 2015. godine, a svi likovni radovi pristigli na Natječaj, baš kao i svi nagrađeni literarni radovi i radovi odabrani za tiskanje u Zborniku GKK “Kaštelanske štorije” bit će objavljeni na mrežnim stranicama GKK. Na svečanoj dodjeli nagrada prikazan je i nagrađeni kratki dokumentarni film, koji će također biti objavljen na stranici Gradske knjižnice Kaštela.

Odluku o najboljim radovima pristiglima na natječaj „Kaštelanske štorije“ donijelo je Povjerenstvo za odabir najuspješnijih likovnih radova, u sastavu: Nikola Listeš, hrvatski karikaturist, Blaženka Belas-prof. iz GKK, Mirela Duvnjak, viša kustosica iz MGK-a, te Povjerenstvo za odabir najuspješnijih literarnih radova, u sastavu: Mladen Vuković-novinar Radio Splita, književnik i publicist, Ivona Jakić-novinarka Radio Splita, prof. dr. sc. Mihovil Biočić, predstavnik Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela i Miroslav Luketin Sarajčev-kaštelanski pjesnik. Povjerenstvo je radove ocjenjivalo anonimno, odnosno bez uvida u podatke autora koji su radove poslali na Natječaj.

Najuspješniji sudionici natječaja nagrađeni su jednogodišnjim članskim iskaznicama Gradske knjižnice Kaštela i priznanjima, dok su od glavnog pokrovitelja Natječaja „Kaštelanske štorije“, tj. od Turističke zajednice grada Kaštela dobili poklon bon u vrijednosti od 500,00 kuna.

Za veselo i radosno raspoloženje pobrinula se ženska dječja klapa iz 3.C razreda OŠ kneza Mislava, koja je otpjevala pjesmu „Lipe li su mlade Kaštelanke“, dok su djeca iz 3.B razreda OŠ kneza Mislava izvela kratki igrokaz „Miljenko i Dobrila“. Nazočne je izvedbom pjesme „Zemlja dide mog“ oduševio najmlađi kaštelanski bend (Lea Ljubenkov, Lucija Jerkunica i Marino Romanić), koji od ljeta 2014. nastupaju u povodu raznih događanja u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Velikim pljeskom nagrađeni su i mladi glumci iz KUD-a Karol Wojtyla, koji su izveli kratke igrokaze „Kako se u Kaštilima prosilo u stara vrimena“ i „Romeo i Đulijeta na kaštelanski način“. Program je vodila Antonia Borzić, učenica 3. razreda IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita, dok je priče nagrađenih autora na čakavici čitao Anton Arbunić, učenik OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca. Večer je završila zajedničkom pjesmom svih nazočnih, a istu su predvodila djeca iz DV Maginja, koja su otpjevala „Dođi u Kaštela“.

Nagrađeni literarni radovi “Kaštelanske storije 2015” (pdf)