Nagrađene autorice najboljih pisama upućenih Miljenku i Dobrili

PODIJELI

Nagrađene autorice najboljih pisama upućenih Miljenku i Dobrili

GKK je u povodu “Legende o Miljenku i Dobrili 2018.” raspisala natječaj „Napiši pismo Miljenku i Dobrili i osvoji nagradu“.

Dva najbolja pisma pristigla na Natječaj pročitana su u sklopu romantične Večeri ljubavne poezije i čitanja najljepših pisama upućenih Miljenku i Dobrili u kaštelu Rušinac u Kaštel Lukšiću i izložena su u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Nagrađene autorice, Vlasta Janton iz Bestovja i Jasminka Bobeta iz Zagreba uživat će u romantičnom vikendu za dvoje u Kaštelima, a što će im omogućiti pokrovitelji Natječaja: Grad Kaštela i Turistička zajednica Grada Kaštela.

U nastavku donosimo nagrađena pisma:
Pismo Miljenku i Dobrili – Janton
Pismo Miljenku i Dobrili – Kovač
Pismo Miljenku i Dobrili – Oslobođena
Pismo Miljenku i Dobrili – Ubijena snagom ljubavi

Ljubavna pisma ili istinite priče o pronalasku ljubavi, kao i razmišljanja o tome što nam ljubav predstavlja u životu mogla su biti poslana do ovogodišnje manifestacije „Legenda o Miljenku i Dobrili“ (3. kolovoza 2018. g.), kada je sandučić otvoren, a pisamca su pročitana u sklopu romantične Večeri ljubavne poezije i čitanja najljepših pisama upućenih Miljenku i Dobrili (7. kolovoza 2018. g., kaštel Rušinac, Kaštel Lukšić) i izložena u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Pisamca su mogla biti napisana vlastoručno, s riječima koje stižu iz dubine duše, a u istima je trebalo biti riječi o sretnoj ili nesretnoj ljubavi, odnosno o nekome problemu koji se u ovom trenutku autoru pisma čini nerješiv, a za kojega bi Miljenko ili Dobrila, kao sudionici najpoznatije kaštelanske tragične ljubavne priče, mogli imati razumijevanja i na kojega bi mogli dati odgovor.

Pisma su mogla biti potpisana i nepotpisana, s tim da su ona pisma čiji je autor poznat (ime i prezime, adresa i broj mobitela) ušla u izbor za osvajanje nagrada za najbolje pismo upućeno „Miljenku i Dobrili“.

Glavne nagrade: romantični vikend za dvoje u Kaštelima (pokrovitelji: Grad Kaštela i Turistička zajednica Grada Kaštela).

Ljubavnom poezijom i glazbom oživjeli dvorac Rušinac
Napisao/la V.K.M.

NAGRADE ZA NAJLJEPŠE LJUBAVNO PISMO PRIPALE VLASTI JANTON IZ SAMOBORA I JASMINKI BOBETA IZ ZAGREBA
Miljenkov dvorac Rušinac sinoć je pretvoren u prekrasan romantičan ambijent, gdje se u moru zelenila, cvijeća i prigušenog svjetla čitala ljubavna poezija te pjevale ljubavne pjesme. Večer ljubavne poezije održana je u sklopu manifestacije „Legenda o Miljenku i Dobrili“ na kojoj su nastupili mladi glumci s najljepšim ljubavnim stihovima te bend Euforia izvodeći predivne ljubavne kompozicije.

Bila je to večer kada se ljubav mogla osjetiti, gdje su izrecitirani i ispjevani stihovi govorili o pravoj čistoj ljubavi. Ljubavi koja je ljubomorna i čudna, o kojoj se sanja i mašta, koja ostavlja bez daha te ljubavi zbog koje i srce puca kao što je to bilo i s Miljenkom i Dobrilom.

Najljepše stihove svjetske i domaće ljubavne poezije, su govorili Ana Perković, diplomirana glumica koja je utjelovila Dobrilu, diplomirana glumica Katarina Nikšić, student završene treće godine Umjetničke akademije u Splitu Donat Zeko, studentica pete godine Učiteljskog studija Bruna Radić te profesorica hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti Katarina Botica. U glazbenom programu večeri nastupio je mladi bend Euforia , koji čine vokal Petra Roško, Božo Piteša na gitari i Andrija Ječmenjak na violončelu.

Zahvaljujući voditeljici Marijani Vulas ova večer je pretvorena i u jedan dijalog o ljubavi koji je publiku razveselio i nasmijao. Uz ne tako brojnu publiku, među kojima je bilo i znatiželjnih turista, bila je i dogradonačelnica grada Kaštela Jadranka Matok-Bosančić.

– Ljubav je vječna i priča o Miljenku i Dobrili na ovaj način nikad neće prestati. Nadam se da će ova večer prijeći u tradiciju, ovo je prvi put u okviru programa Miljenko i Dobrila da se uprizorila Večer romantične poezije – kazala je Matok-Bosančić te je ujedno čestitala glumcima i glazbenicima koji su na jedan prekrasan način izveli ljubavnu glazbu i recitale.

U sklopu večeri pročitane su i dvije najljepše priče koje su pristigle na natječaj Gradske knjižnice Kaštela tijekom Kreativnog proljeća. Na oduševljenje ravnateljice GKK Renate Dobrić, nakon programa iz publike se javila Vlasta Janton koja ljetuje u Kaštelima, a čije je ljubavno pismo upućeno Miljenku i Dobrili i nagrađeno.

-Moje pismo je jedna ljubavna priča upućena Miljenku i Dobrili, ali je to ustvari i moja ljubavna priča iz mog vlastitog iskustva. To je jedna posebna ljubav koja se rodila, u kojoj su se rodili posebni osjećaji, to nije moglo proći ne zapaženo. Jednostavno sam to morala prenijeti na papir te emocije koje se ne mogu napisati ako se ne dožive– kazal je Vlasta Janton koja živi u Rakitju blizu Samobora. Uz Vlastu, nagradu za najbolje pismo „Moja ljubav“dobila je i Jasminka Bobeta iz Zagreba, a nagrađene su boravkom u Kaštelima.

Izvor: Portal Grada Kaštela, www.kastela.org
Foto: Ivana Topić (PGK)