“Moja priča za tvoju istinu” uoči Dana neovisnosti u Kaštelima

PODIJELI

Udruga “Žene u Domovinskom ratu-Zadar” predstavila u Kaštelima svoj rad uoči Dana hrvatske neovisnosti pod sloganom “Moja priča za tvoju istinu”

Uoči blagdana Dana hrvatske neovisnosti, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u Muzeju grada Kaštela, u muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu, u utorak, 7. listopada, udruga “Žene u Domovinskom ratu-Zadar” predstavila je pred brojnim okupljenim Kaštelanima knjige “Koracima nade u istinu”, i općenito svoj rad, i to pod sloganom “Moja priča za tvoju u istinu!”.

Knjige su predstavile članice udruge i urednice knjige, Ivana Haberle i Vesna Matešić, dok je u glazbenom dijelu programa nastupila djevojačka klapa župe Sv. Jurja m. Kćeri Marijine, pjevajući domoljubne pjesme.

-Priče koje se nalaze unutar korica ovih knjiga, osobna su svjedočanstva žena koje su proživjele Domovinski rat, a zapisale su ih članice Udruge, kako bi zaustavile potiskivanje sjećanja na patnje i stradanja našeg naroda u Hrvatskom Domovinskom ratu. Vrijednost ovih priča, kao i njihove poruke, mogu postati trajne i neuništive, jedino ako zajedno promišljamo o njima te ako ih zajedno prenosimo onima koji dolaze iza nas – istaknula je Ivana Haberle.

Dijelove u ovim knjigama sakupljenih životnih priča, odnosno potresna svjedočenja hrvatskih braniteljica, majki, žena i sestara stradalih hrvatskih branitelja, kao i svih ostalih žena koje su dijelile ratne nedaće sa svojima najbližima, čitale su članice udruge, od kojih je većina napisana svjedočanstva i osobno proživjela.

Izmamivši svojim pričama kod nazočnih suze i “teške osjećaje”, članice udruge istaknule su kako su knjige pisane upravo zbog toga što su žene shvatile kako danas živimo u okruženju u kojemu se nameće zaborav. U knjigama su sakupljena svjedočanstva žena i majki koje svojoj djeci i budućim generacijama žele ostaviti pravu istinu o Domovinskom ratu i slobodi koju smo stekli žrtvom, krvlju i ljubavlju – rekla je Ivana Haberle, nakon čega su nazočni poslušali i nekoliko pjesama članica udruge: Anke Birkić i Silvije Vrljičak Budan, a koje su tiskane u zbirkama poezije “San prognanika” i “Bura u duši”.

Na samom kraju večeri okupljenima se obratila Vesna Matešić, koja je istaknula kako mi Hrvati možemo biti ponosni na Dan neovisnosti, jer se na taj dan prisjećamo jednog od najvažnijih događaja u novijoj povijesti Republike Hrvatske. Naime, toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim
republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

-Toga datuma dogodila su se još dva važna događaja vezana uz hrvatsku neovisnost:
8. listopada 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII., što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta), a 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik pokrenuo je Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja da se ostvarineovisnost Hrvatske. Na taj dan je Hrvatska postala samostalna i neovisna, a naše ulice i kuće uopće nisu okićene zastavama i nigdje se ne slavi – baš
kao da nismo ponosni na taj slavni trenutak kojega je hrvatski narod čekao stoljećima. Gdje je nestao onaj hrvatski ponos iz tih slavnih dana 90-tih? – upitala je Vesna Matešić, pozvavši okupljene da na Dan neovisnosti okite svoje kuće zastavama i da se prisjete kako mi Hrvati moramo bitiponosni što živimo u samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Nakon potpisivanja knjiga, svi okupljeni – među kojima su bili: gradonačelnik Ivan Udovičić, dogradonačelnici Zoran Bonacin i Mili Novak, ravnateljica Muzeja grada Kaštela Ankica Babin, direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić, potpredsjednik Društva Bijaći Milivoj Batinčević, predstavnici Mjesnih odbora i ravnateljica GKK Renata Dobrić kao predstavnica organizatora događanja – druženje i razgovor uoči Dana neovisnosti nastavili su uz sokove i pecivo Pekare Ana iz Kaštel Sućurca.

Prije povratka u Zadar, članice udruge Žene u Domovinskom ratu-Zadar su zajedno s nazočnima, pred zvonikom stare porušene župne crkve – na mjestu najvećeg stradanja Sućurana, u spomen na 5. prosinca 1943., kada je u napadu savezničkih bombardera, za vrijeme poslijepodnevne pobožnosti, nastradalo oko stotinu mještana, zajedno sa župnikom don Antom Rubignionijem – položile cvijeće i zapalile svijeće.