Matoševa večer u svetištu Gospe na Hladi u Kaštel Sućurcu

PODIJELI

U povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, u petak, 8. kolovoza, nakon Svete Mise u devetnici Velikoj Gospi u 19 sati, u Svetištu Gospe na Hladi u Župi Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu, održana je Večer A.G.Matoša.

Nakon uvodne riječi sućuračkog župnika dr. don Emanuela Petrova, kroz Matošev život i svijet sve nazočne provela je Renata Dobrić, pročitavši dijelove njegove biografije, istaknuvši tijekom večeri kako je AGM bio velik čovjek: prozaik, pjesnik, kritičar, polemičar, putopisac, feljtonist, čelist, učitelj, uzor, ali i veliki buntovnik, pustolov i oštar kritičar, koji je o svima i svemu govorio bez zadrške i “dlake na jeziku”, zbog čega su ga njegovi suvremenici istovremeno i voljeli i mrzili.
Matoševe najpoznatije ljubavne i domoljubne pjesme, kao i kratke ulomke iz pripovijetki, kritika, putopisa i eseja krasnoslovila je prof. Zlata Dubravčić; stihove pjesme “Gospa Marija” kazivao 11-godišnji Luka Siničić, dok su se svi nazočni u izvedbi pjesme “Zemlja dide mog” Meri Cetinić, pridružili najmlađoj sućuračkoj glazbenoj grupi, koju su sačinjavali: Lea Ljubenkov, Lucija Jerkunica i Marino Romanić.

Kako je Antun Gustav Matoš, kao istinski intelektualac, imao osobno mišljenje o svemu, te je uvijek bio kritičan prema svim pojavama i situacijama koje su se u njegovom vremenu događale, ova večer je bila i prilika za upoznavanje svih nazočnih s Matoševim stavovima o vlastitom narodu i najdražoj mu domovini-Hrvatima i Hrvatskoj, slavi, ljudskoj gluposti, odijelu koje (ne) čini čovjeka i ostalome, pri čemu su se svi uvjerili kako su njegove riječi i danas aktualne.
Program su glazbenim nastupom uzveličali: župni bend mladih Sv. Jurja m., koji je pod vodstvom Žane Sunara otpjevao pjesme: “Tebe tražim” i “Samo je jedna Marija”; župni zbor Sv. Jurja m., koji je otpjevao pjesmu “Gospe ribara težaka”, te djevojačka klapa župe Sv, Jurja m.“Kćeri Marijine”, čije su članice pod ravnanjem voditeljice Petre Januška otpjevale pjesmu “Croatijo, iz duše te ljubim”.

Emotivnu večer posvećenu A.G. Matošu, pod prekrasnim vedrim zvjezdanim nebom u Svetištu Čudotvorne Gospe na Hladi, Renata Dobrić zaključila je riječima:

-Matoš više nije s nama, ali je zato nama Hrvatima i svojoj ljubljenoj Hrvatskoj kao poklon ostavio svoj veličanstveni književni opus. Njegova bi nas nepresušna energija, beskompromisnost i intelekt neprestano trebali nadahnjivati, a ako u našim srcima odlučimo spremiti čak i samo nekoliko stihova bilo koje njegove pjesme, zauvijek će mo postati duhovno bogatiji, samosvjesniji i uspravniji, nacionalno osvješteniji i zauvijek zaljubljeni u Hrvatsku, baš kao što je i on bio, sve do prerane smrti u 41. godini. I baš kao što su Matoševe riječi i stihovi rado čitani među nama Hrvatima, koji živimo u današnjem vremenu, Matoševe riječi će rado čitati i buduće generacije Hrvata, sve dok svoj vlastiti život žive hrvatski jezik i hrvatska književnost.
Prekrasna večer u jednom od najstarijih svetišta u Hrvatskoj, posvećenom najvjernijoj hrvatskoj odvjetnici-Gospi, završena je zajedničkom pjesmom “Neka Bog te čuva, Croatijo mati”, pri čemu su se župnom bendu, zboru i klapi, te svim sudionicima događanja, priključili svi nazočni.