Maša Boban i Jure Bošnjak najbolji u glasnom čitanju – “Čitajmo naglas 2015.“

PODIJELI

Jure Bošnjak, učenik 8. razreda OŠ prof. Filipa Lukasa i Maša Boban, učenica 4. razreda OŠ Ostrog, pobjednici su završnog natjecanja “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2015.”, koje je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održano u petak, 06. studenog, u Muzejskom prostoru Podvorje, u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu.

Odluku o najboljima donijelo je četveročlano Povjerenstvo u sastavu: Radojka Hrgović – prof. hrv. jezika i književnosti u SŠ „Braća Radić“, Kristina Vrankulj – predstavnica Nakladničke kuće Mozaik knjiga, Kristina Cvetković, prof. hrv. jezika i književnosti i mr. sc. Zrinka Marović – pedagoginja u DV Marjan Split.

Nakon prednatjecanja, koje je u suradnji s OŠ kneza Mislava, OŠ kneza Trpimira, OŠ Ostrog, OŠ prof. Filipa Lukasa i OŠ Bijaći provedeno u odjelima GKK, odabrano je po dvoje natjecatelja iz svake škole, i to u dvije kategorije – od 3. do 5. razreda i od 6. do 8. razreda.
Nakon uvodnih riječi potpore dogradonačelnika Grada Kaštela – Zorana Bonacina i ravnateljice GKK Renate Dobrić, deset najboljih mladih kaštelanskih čitatelja je pred Povjerenstvom, Pročelnicom za društvene djelatnosti gđom. Sandrom Zokić i brojnom publikom, imalo priliku predstaviti književno djelo odabrano po vlastitom izboru, te iz istoga pročitati prozni ulomak. Povjerenstvo je ocjenjivalo: kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

– Svi ste bili izvrsni i Povjerenstvu je stvarno bilo teško donijeti odluku. U ime cijelog Povjerenstva vam svima iskreno čestitam i samo tako nastavite, jer je knjiga najpouzdaniji prijatelj svakog čovjeka. Kako smo večeras trebali odabrati samo dvoje najboljih, koji će na državnom natjecanju u Sisku 19. i 20. studenog predstavljati Splitsko-dalmatinsku županiju, Povjerenstvo je, nakon zbrojenih bodova, zaključilo kako su pobjednici: Maša Boban, u kategoriji od 3. do 5. razreda i Jure Bošnjak u kategoriji od 6. do 8. razreda. Svima od srca čestitamo! – rekla je prof. Radojka Hrgović, koja je nazočne izvijestila o odluci Povjerenstva.

Pobjednicima su uručene knjige i priznanja za osvojeno 1. mjesto, dok su drugoplasiranim (Josipa Žunić, 5.r., OŠ kneza Trpimira i Ana Petra Lambaša, 7.r., OŠ kneza Mislava) i trećeplasiranim natjecateljima (Ana Mateljan, 4.r., OŠ Ostrog i Dea Šimat, 8.r., OŠ kneza Trpimira) dodijeljena priznanja za osvojeno 2. i 3. mjesto. Svim ostalim najboljim čitačima (Mihovil Lovrić, 5. r., OŠ kneza Mislava; Iva Matas, 3. r., OŠ Bijaći; Jagoda Sabljić, 5.r., OŠ prof. Filipa Lukasa; Lara Božić, 6.r., OŠ Ostrog; Vjeko Krtolačić, 7.r., OŠ Bijaći) dodijeljena su priznanja i obećanje ravnateljice GKK Renate Dobrić kako će se za sve njih pronaći mjesta za sudjelovanje u projektima i događanjima koja će uskoro biti organizirana u Gradskoj knjižnici Kaštela.

U zabavnom dijelu programa nastupili su učenici Škole stranih jezika Wotan, koji su razigranom izvedbom dva kratka igrokaza simpatičnih naslova “Juha od kamena”-“Stone soup” (Anton Arbunić, Petar Markota i Paula Voloder) i “Lijepa mišica”-“Pretty Ritty” (Ante Lisica, Ivan Zokić, Ante Voloder, Maroje Milišić, Magdalena Režić i Korina Erceg) oduševili sve nazočne, koji su ih nagradili velikim pljeskom.

Svoje pjevačko umijeće još jednom je iskazala i osmogodišnja Lana Rubelj, finalistica RTL-ove glazbene emisije „Zvjezdice“, koja je za izvedbu domaćih i stranih pjesama od svih nazočnih dobila veliki pljesak popraćen ovacijama, a nakon nastupa je svojim mladim obožavateljima podijelila i veliki broj potpisa.

Brojne nazočne roditelje, bake, djedove i sve ostale ljubitelje knjige i čitanja, kroz program je proveo Roko Kraljević, pobjednik natjecanja „Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2013.“.

Gradska knjižnica Kaštela uključila se i ove godine, kao jedina knjižnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, po treći put u natjecanje koje se provodi u cijeloj Hrvatskoj, a čiji su osnovni ciljevi: poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika te popularizacija knjige.

Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, kao i njihovim mentorima i školama, a najboljima – Maši i Juri – želimo puno uspjeha u Sisku na 3. nacionalnom natjecanju “Čitajmo naglas, čitajmo zajedno 2015.”!