Marijan Grbavac nasmijao Kaštelane uz Materin šudarić

PODIJELI

VRIME JE OD HUMORA
U izložbenom prostoru dvorca Vitturi u ponedjeljak se tražila stolica više jer su mnogi Kaštelani i gosti pokazali zanimanje biti dio Večeri humora u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela , uz predstavljanje knjige Materin šudarić” Marijana Grbavca – Mirića.

– U vrimenu o’mašakar, u vrimenu o’smija, odlučili smo sugrađanima pokloniti večer imotskog humora uz velikog kaštelanskog prijatelja, koji se u Kaštilima osjeća ka doma – kazala je na samom početku večeri,  u uvodnom govoru, ravnateljica GKK Renata Dobrić.

Marijan Grbavac poznati je prološki glumac, redatelj, scenarist, tekstopisac te osnivač i voditelj Dramskog ansambla Proložac.
U svojoj prvoj knjizi “Materin šudarić”, Grbavac na poseban način piše o zanimljivim šaljivim dogodovštinama imotskog čovjeka. U knjizi se nalaze brojni  humoristični tekstovi, kao i tekstovi s kojima je sudjelovao u emisiji Radio Splita „Kad se smijah tad i bijah”.
A upravo je urednik emisije „Kad se smijah tad i bijah” te ujedno i urednik knjige Mladen Vuković, uz samog autora predstavio knjigu, dok je dijelove iz knjige, uz Grbavca  kazivala i Nada Kovačević.

Knjiga, čulo se ove večeri, predstavlja antologiju imotskih šala, viceva i anegdota koje su u knjizi pisane imotskim  govorom u kojem se miješaju književna ijekavica i  ikavica, turcizmi i anglizmi, pa joj to daje dodatnu vrijednost i kao svojevrsno dokumentiranje svagdašnjeg govora imotskog čovjeka.

„Materin šudarić“  izašla je na svjetlo dana krajem prošle godine, a objavljena je u nakladi Matice Hrvatske.

Izvor: Portal grada Kaštela
Tekst: Dijana Putnik
Fotografije: Ivana Topić
http://www.kastela.org/novosti/kultura/39175-kastelani-se-nasmijali-anegdotama-i-vicevima-iz-materinog-sudarica