Luko Paljetak predstavio zbirku poezije Zvjezdane Čagalj „U ime za ime“

PODIJELI

CENTRALNO DOGAĐANJE NOĆI KNJIGE U KAŠTELIMA
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi u petak je u sklopu ovogodišnje Noći knjige održana promocija knjige Zvjezdane Čagalj pod nazivom U ime za ime. Na predstavljanju su sudjelovali poznati hrvatski književnik Luko Paljetak, potom Tona Bošković iz nakladne kuće Bošković te gosti večeri, glumica splitskog HNK-a Silvana Stanić, glumac dramske udruge Proložac Marijan Grbavac, akademski operni pjevač i glazbenik Jakov Košćina te ravnateljica Knjižnice Renata Dobrić.

Bila je to večer umjetnosti bogatog izričaja, kako je kazala Dobrić večer posuta zvjezdanom prašinom koja je obilovala metaforom, posebno usmjerenom na svestrani rad književnice Čagalj. O njenoj novoj zbirci poezije govorio je Luko Paljetak koji je iz brojnog opusa napisanih pjesama Zvjezdane Čagalj izabrao, njih toliko, da su tiskane u knjigu od 150 stranica u koju je stao tek jedan dio brojnih pjesama, njih 927 koliko ih je Čagalj napisala u posljednje dvije godine.

Kako je kazao Paljetak, Zvjezdana Čagalj je hirovita autorica koja se u svojoj poeziji drznula odgovoriti na svoja mnogobrojna „ja“. Govoreći o njenom stvaralaštvu usporedio ju je s vulkanskom rapsodijom.

– Pred nama je autorica koja je zapravo vulkansko biće. Kada to kažem, mislim na to da ona u pojedinim trenucima, a to se ne zna kad će se dogoditi, kao svaki vulkan izbacuje gomilu lave, jedan put je to užarena lava, koja se samo pretače preko kratera i slijeva se u neke daleke doline. Drugi puta je to gomila kamenja, pepela, koje želi potamniti ili dotaknuti sunce, zasjeniti zvijezde. To su uvijek protuberance koje se javljaju u gotovo nepredviđenim trenucima. Ona svakoj od tih protuberanci, kao što se to vidi iz naslova ove zbirke, daje neko određeno ime. Na taj način ova hirovita autorica svoju rapsodičnu misao imenuje, odnosno dijagnosticira. Ona želi odgovoriti na pitanje tko sam to ja, ona se drznula odgovarati na svoja mnogobrojna „ja“ kroz svoje pjesme, stavljajući na te svoje nakupine lave, određenu etiketu i objasniti kakva je to bila protuberanca. Na taj način ona piše i to je ono što mi se kod nje svidjelo – kazao je Paljetak i nastavio govoriti o naslovu knjige.

– Naslov knjige treba vidjeti na dva načina, „U ime“ trebalo bi značiti da ona govori u svoje vlastito ime, ali u ime koje od ovih svih, da li u ime tihe, u ime lutajuće, iluzorne, prepuštene, nevezane, zaigrane i tako dalje. Služi se riječima svakodnevnim, vrlo jednostavnim. Svijet vidi kao jednu veliku pozornicu u kojem se ljudi susreću, rastaju, ljube, mrze…– ispričao je Paljetak i dodao da autorica neprestano u ovoj knjizi pokušava objasniti sebe, uspostaviti dijagnozu vlastite osobe.

– Ne mogu govoriti što mi je inspiracija za pisanje poezije, jer sam ja non stop inspirativna, stalno nešto moram iznositi i izlijevam iz sebe. To je moj veliki dar, koji sam dobila za moga života. Ovo je moja devetnaesta knjiga, na svaku sam ponosna, to su moja djeca. Ova mi je osobita u toliko, što iza nje stoji akademik Luko Paljetak. Vrlo sam ponosna što je jedna takva veličina, najbolji i najveći živući hrvatski pjesnik, uzeo moje pjesme, odabrao ih, uredio knjigu, napisao recenziju. To je velika stvar za mene i naravno da su mi krila do neba i nadam se da ću letjeti još dugo – s osmjehom na licu kazala je Čagalj.

Zvjezdana Čagalj rođena je u Splitu, gdje je završila Filozofski fakultet te stekla zvanje nastavnik, a potom i profesor  predškolskog odgoja. Radila je kao odgojiteljica savjetnica u dječjem vrtiću Radost, područni objekt Šareni svijet u Splitu. Trenutno je u mirovini. Najznačajnije nagrade koje je dobila za svoj rad za jesu državna nagrada Ivan Filipović za predškolski odgoj te nagrade Ivan Filipović za životno djelo u području ranog i predškolskog odgoja i naobrazbe. Tu je i nagrada Grada Splita za zaslužnog građanina, također za predškolski odgoj.

Zvjezdanin književni opus broji devetnaest naslova za djecu i  odrasle. Piše na štokavskom i čakavskom jeziku. Dobitnica je prve nagrade za čakavsku poeziju u Mariji Bistrici, a pjesma Dah mora ušla je u tisuću najljepših pjesama svijeta na natječaju Erato. Pjesme joj se nalaze i  u čitankama za osnovnu školu.

Dodajmo, kako je u ime domaćina ove večeri, Gradske knjižnice Kaštela ravnateljica Renata Dobrić s ponosom predstavila i pozdravila sve prisutne koji su sudjelovali u ovoj večeri, kazavši kako je predstavljanje posljednje knjige „U ime za ime“ Zvjezdane Čagalj centralno događanje ovogodišnje Noći knjige koja se u Kaštelima obilježava od 22. do 25. travnja.