“Luč Hrvata” tinjala u Kaštelima u povodu Dana domovinske zahvalnosti

PODIJELI

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Gospojskoj štradi u K. Sućurcu održano je predstavljanje knjige “Luč Hrvata” autora Ante Nadomira Tadića Šutre. Večer domoljubne poezije pjesmom je uveličala djevojačka klapa „Kćeri Marijine“ iz Župe Sv. Jurja – Kaštel Sućurac, a jednu pjesmu domoljubnog karaktera krasnoslovila je i autorova prijateljica, pjesnikinja Kata Pavić.

Nakon što je ravnateljica GKK Renata Dobrić, koja je ujedno i vodila Večer domoljubne poezije, Antu Nadomira Tadića Šutru predstavila kao “jednog od najpoznatijih suvremenih domoljubnih pjesnika koji svojim stihovima promiče istinske hrvatske vrijednosti, a koji nam u goste stiže iz hrvatskog kraljevskog grada Knina – hrvatskog branitelja, zaljubljenika u svaku stopu prelijepe Hrvatske i hrvatskog naroda, autora poznatih uglazbljenih pjesama “Stina pradidova” i “Ne daj se, Cetino”, vjernika, komunikologa i čovjeka velike životne radosti”, te nakon što je pjesniku riječi dobrodošlice u ime Grada Kaštela uputio i dogradonačelnik Zoran Bonacin, autor je osobno predstavio svoju najnoviju zbirku domoljubne poezije “Luč Hrvata”.

– Moja najnovija zbirka pjesama nosi naslov “Luč Hrvata”, jer u hrvatskom narodu ta luč stalno tinja od stoljeća sedmog, a upravo svi mi i danas trebamo nositi tu luč. S ponosom uvijek ističem kako je na naslovnici knjige “Luč Hrvata” djevojčica koja je dva mjeseca bila u majčinoj utrobi kada joj je otac poginuo i položio svoj život na oltar domovine. Ta djevojčica – Željka, danas radi kao fotomodel u New Yorku, a u mladosti je preboljela leukemiju po zagovoru Gospe iz Međugorja, od koje su ona i njena majka tražile pomoć i milost. Danas je Željka živa i zdrava, a upravo ona i sva naša djeca nastavljaju nositi hrvatsku luč – rekao je Šutra u svom predstavljanju Kaštelanima.
Šutra je istaknuo i kako se, zbog toga što je rođen u Otoku na Cetini, u blizini viteškog alkarskog grada Sinja, diči i sa svojom Gospom Sinjskom, kojoj je posvetio neke od svojih ponajboljih pjesama, a ove večeri je pred Kaštelanima krasnoslovio i pjesmu “Sedan Kaštela”, napisanu u Kninu u kolovozu 2013. godine, koja je objavljena i zbirci “Luč Hrvata”.

“…Sedan luka – jedno more,
Sedan stina od oltara,
Sedan svića svitlu dvore,
Trpimirović’ vladara.
Nima nigdi sedan taki;
Sedan crikva – sedan sela,
A k’o jedan svitli svaki –
Svitionik od Kaštela…”

Svojim stihovima i pjesmama Šutra je opjevao i povezao cijelu Hrvatsku, pa je tako brojne pjesme posvetio događajima iz starije i novije hrvatske povijesti, Vukovaru i Škabrnji, sjeveru i jugu, zapadu i istoku Hrvatske, hrvatskim braniteljima, Domovinskom ratu, znamenitim Hrvatima, ali i običnom hrvatskom čovjeku.

Emotivnu večer ispunjenu Šutrinim autorskim domoljubnim stihovima, koji su odjekivali prostorom sućuračke Gospojske štrade, pjesnik je zaključio pozvavši sve nazočne u Knin na veliku proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja, te jednom od svojih najpoznatijih pjesama – “Hrvatica”, napisanom na starohrvatskom, koju je posvetio svojoj majci i svim Hrvaticama.

Hvala Bogu ča me rodi;
Žen od frizi i ljubica.
Nosila me sveton vodi
I krstila Hrvatica!
Ranon zoron pisni poje,
Jur su luzi puni tica.
Klanjaju se dok ne proj’e;
Hrvatica- Hrvatica !
Vanka nima toke dive,
Zacić teg se nisan mica.
Znojen poji žedne njive;
Hrvatica- Hrvatica!
Ave Mari’ kad zazvoni-
Molitvi se zvaše dica .
S očenašem sutu roni;
Hrvatica- Hrvatica!
Taku,vik je puk poznaje-
Još dok biješe Karpatica,
Al’ se nikad ne pridaje;
Hrvatica- Hrvatica!
Iznjidrila mnoge kralje-
Lipja od svih cesarica.
Cesar skonča- ona traje;
Hrvatica- Hrvatica!
Cican bilin dicu rani-
Slajin veng je mendulica.
Od pogib’li mlikon brani;
Hrvatica- Hrvatica!
A kad svimi,spat se tilo,
Ona mili dječja lica.
Ni Harvacke ne bi bilo,
Da nam nima Hrvatica!