Književno-glazbena večer „Sveti Juraj kroz stihove, pjesmu i fotografije

PODIJELI

„Na dobro Van doša sveti Jure – sveti Jure kroz pjesmu i stihove”, bio je naslov književno-glazbenog dijela programa u Noći knjige u kojem su muška klapa Podvorje i Pučki pivači župe sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca pjevali pjesme posvećene svetom Jurju i Dalmaciji.


Učenici Osnovne škole kneza Mislava pod vodstvom Marijane Vulas kazivali su stihove sućuračke pjesnikinje Nade Jerčić o svetom Jurju, dok je Marijana Jerkunica kazivala pjesme sućuračkog pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva posvećene svetom Jurju na Putalju, „didićima putaljskim“ i sv. Jurju.

Nakon što je Renata Dobrić u kraćem predavanu iznijela nekoliko do sada manje poznatih podataka o običajima prilikom proslave blagdana svetog Jurja na Putalju, kao i običaju „Vazdana na Putalju“, pri čemu je istaknuta važnost ovog lokaliteta koji je jedan od glavnih lokaliteta o kojima je riječ u Trpimirovoj povelji, prikazane su i brojne fotografije iz privatnih albuma Sućurana na temu proslave blagdana sv. Jurja.

Veliko zanimanje nazočnih izazvala je i projekcija nekoliko kraćih video zapisa s Putalja snimljenih 2007. godine autora Tonća Rinčića, baš kao i kazivanje stihova pok. Antona Markova napisanih prije više od pedeset godina u čast sv. Jurju s Putalja, a koje je Knjižnici ustupio Jerko Božin.

Po završetku službenog dijela književno-glazbeno-filmske večeri okupljeni su se nastavili družiti uz razgledavanje izložbe radova učenika OŠ kneza Mislava na temu svetog Jurja, Putalja i kneza Mislava, koji su nastali tijekom godina pod vodstvom prof. Rudija Milata.

Tekst: Renata Dobrić
Fotografije: Majda Rožić