Književno-glazbena večer s Krešimirom Mišakom i bendom Hakuna Matata u Kaštela privukla brojnu publiku

PODIJELI

Novinar, književnik, rock glazbenik, te urednik i voditelj kultne HRT-ove TV emisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak gostovao je u subotu, 24. listopada u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje je u sklopu dvosatnog predavanja govorio o temama koje do nas dolaze putem medija, ali ih mi ne možemo spoznati u istinskom obliku.

“Sve piše u novinama…a ponešto i ne” i “Dečki, odjebite u skokovima” – Krešimirove su knjige u kojima on čitateljima “otvara oči”, pojašnjavajući na koji način čitati vijesti koje nam se svakodnevno serviraju s ciljem programiranja, te zavođenja uma i pažnje, kako bi pripomogle u izgradnji totalitarističke države.

-Na djelu je plan kontrole nad čitavim svijetom uz pomoć tehnologije, pri čemu su sva glavna politička i društvena događanja iscenirana od strane elite i iskorištena kao kamenčić u velikom mozaiku. Cijeli taj veći plan se odvija na više razina, pa tako npr. mi možemo misliti kako se na jednoj razini dogodilo nešto dobro i pozitivno za civilizaciju, a to je zapravo samo priprema za neki novi korak prema daljnjoj centralizaciji moći – rekao je Mišak, naglasivši kako se u cijeloj priči uvijek spominju ista imena ili skupine, kao što su obitelj Rockefeller ili grupa Bilderberg. Najgore je u svemu tome što mediji i obrazovni sustav nesvjesno sudjeluju u stvaranju uniformiranog obrasca znanja koji nam onemogućava stvarni pogled prema pravom stanju, jer je sve stvar percepcije i sustava vrijednosti kojima nas uče čitavog života – istaknuo je Mišak.

-Glavni cilj moćnika je centralizirana kontrola svega uz pomoć strukture svjetske vlade, svjetske valute i mikročipiranog stanovništva spojenog na svjetski kompjutorski sustav i svjetsku mrežu satelitske navigacije tj. globalnog pozicioniranja. To se sve događa upravo u ovom trenutku i sve je lako povezati uz pomoć dostupnih dokumenata i podataka – samo sami sebi moramo dozvoliti uočavanje i povezivanje detalja u smislenu cjelinu.

-Promišljanje o ovakvim temama većini ljudi je neprihvatljivo, jer svijet oko sebe promatraju kroz uvjetovano znanje koje smo naučili u školi. Međutim, ako bi svatko današnjim razumom krenuo čitati te udžbenike, shvatio bi koliko je toga polurečeno, nedorečeno i krivo rečeno. U stvaranju svega oko nas postoji cijeli niz organizacija koje pletu mrežu i svaka je zadužena za nešto drugo. Rimski klub je npr. izmislio globalno zatopljenje, proglasivši čovjeka za neprijatelja samog sebe, jer izdiše CO2 itd. Sve je izrežirano i povezano.

-Ljudskom rodu se pokušava nametnuti mentalitet roja, što nije ničemu svojstveno. Ovakvih tema ima previše, a za svaku objasniti potrebno je najmanje 20 minuta. Npr. objašnjenje u kakvoj su vezi tehnokracija, pametne mreže, globalno zatopljenje i elektronička valuta – sve su one u tijesnoj vezi i sve imaju logičan zajednički cilj, koji postaje sve jasniji što više o njemu razmišljamo. U trenutku kada na sve oko nas počnemo gledati novim pogledom, shvatimo kako u svakoj informaciji, novinskom članku, radijskoj ili TV-vijesti čuješ i vidiš ono što prije nisi vidio. Znači, sve piše u novinama, ali smo mi programirani kako bismo sve vidjeli drugačijim očima.

-U današnje vrijeme ne napreduje ništa osim tehnologije, a to je sve dio arhitekture koja se počela graditi prije 5,5 tisuća godina. Naime, u 200.000 godina nije bilo niti jednog rata, a zatim ih je odjednom bilo 33.000, iako niti jedan normalan čovjek ne želi ići u rat ginuti ili ubijati druge. Kada se sve to sagleda pravim očima, jasno je kako sve konce vuku centri moći.- zaključio je Mišak, koji se tijekom dva sata dotakao cijelog niza intrigantnih tema.

Predavanje Krešimira Mišaka pred oko 150 nazočnih Kaštelana, ali i brojnih gostiju koji su stigli iz Splita, Trogira, Omiša, Solina, Podstrane, Gradaca, Makarske – završilo je velikim pljeskom, fotografiranjem i potpisivanjem knjiga.
Druženje s Krešimirom Mišakom nastavljeno je u Caffe baru The Best u Kaštel Sućurcu (nasuprot Gradske knjižnice Kaštela), gdje su svi zainteresirani mogli uživati u rock glazbi, saznavši pritom o čemu pjeva Krešimir Mišak u pjesmama rock grupe “Hakuna Matata”.

Inače, zagrebačka rock skupina Hakuna Matata ovom prilikom je po prvi put gostovala u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prema reakcijama publike, koja je u sućurački Caffe bar The Best pristigla iz Kaštela, Splita, Omiša, Solina i Trogira, ovo neće biti i posljednji.

Rock skladbe skupine Hakuna Matata (većinu tekstova potpisuje Krešimir Mišak, koji je ujedno u bendu vokal i svira gitaru, Danko Stefanović/bass i Goran Markić/bubnjevi), koje su zagrebački rokeri odsvirali tijekom tople subotnje kaštelanske večeri, mogu se opisati kao srdačne, simpatične, vesele i neopterećene, a prema rasplesanoj publici, bilo je vidljivo i kako su sve njihove pjesme nazočne slušatelje razveselile, opustile, odmorile i osvojile “na prvi stih i prvi akord”, vraćajući ih u ne tako davna vremena Novog vala i rock’n’rolla.

Iako je bend ovom prilikom odsvirao i nekoliko sasvim novih skladbi, koje je Mišak nazvao “eksperimentom, jer ih po prvi put izvode uživo pred publikom”, veliki pljesak publike je rekao kako je eksperiment itekako uspješno izveden.

Srčana rock’n roll svirka, nakon koje su brojni okupljeni novopečeni obožavatelji grupe Hakuna Matata prokomentirali kako “momci uživo zvuče izvrsno i neusporedivo bolje nego na video spotovima”, te “ovako nešto u Kaštelima treba ponoviti što prije”, završila je srdačnim ispraćajem Krešimira Mišaka i grupe Hakune Matata na put u rodni Zagreb.

Ipak, prije toga je dogovoreno skoro gostovanje gosp. Željka Mišaka – poznatog zagrebačkog kolekcionara stripova i vlasnika jedne od najvećih strip biblioteka, koji bi uskoro u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela, u Kaštelima trebao predstaviti strip-knjigu “Vesela noć u Maksimirskom zvjerinjaku” i studiju “To divno društvo”, a tom prilikom bi mu se kao glazbena pratnja ponovno mogli pridružiti glazbenici iz grupe Hakuna Matata.