Književnica Sonja Smolec gostovala u Kaštelima

PODIJELI

CJELODNEVNO DRUŽENJE S KNJIŽEVNICOM KROZ TRI TRIBINE
Književnica Sonja Smolec jučer je bila cjelodnevni gost Gradske knjižnice Kaštela. Nakon druženja s djecom 2. i 6. razreda kaštelanskih osnovnih škola u knjižnici u Kaštel Starom, u večernjem terminu u Kaštel Sućurcu je održala multimedijalno putopisno predavanje.

Riječ je o hrvatskoj književnici koja je napisala desetak knjiga za djecu, mlade i odrasle, obrađujući različite tematike od ljubavnih do socijalnih, ali rado piše i o svojim putovanjima po svijetu. Tako je sinoć u Nadbiskupskom kaštelu, održala putopisno predavanje kroz multimediju  o Izraelu, Tel Avivu, Masadi, Mrtvom moru, o Haifi.

– Ima nešto posebno u tim mjestima, ta vedrina, sloboda tog naroda, njihova gostoljubivost, što je vrlo specifično, za sve arapske zemlje. Svi oni imaju nekakve svoje drugačije kulturne poglede na život. Ukoliko ne ulazite u nikakve političke ili vjerske ili bilo kakve druge rasprave, sa svakim od njih možete sjesti  i razgovarati prijateljski- kazal je Smolec i dodala da pokušava malo drugačije gledati na svijet, na ljude da ih ne stavlja u kutije, da ih ne sortira.

-Imam svoj nekakav pogled, gledam malo općenitije, ne okrećem se isključivo na dobre ili loše strane, promatram ljude općenitije, gledam kako se ponašaju, kako izgledaju. Doživljavam Izrael kao jednu multikulturalnu zemlju podosta drugačiju od onog kako nam je predstavljena kroz medije –ispričala je Smolec, rekavši kako je Izrael vrlo specifična država, drugačijeg ekonomskog razvoja, drugačijih kulturoloških pogleda.

-Gdje god sam došla tražila sam knjižnicu, imala sam jedan divan susret u knjižnici Beit Ariela, najvećoj knjižnici u Tel Avivu, gdje sam odradila intervju sa voditeljicom Anom Paskin. Čekala sam skoro tri sata da bude gotova sa sastankom, al bilo je vrijedno čekanja – kroz smijeh je rekla Smolec i pričavši o svojim knjigama je kazala kako je njena knjiga bila i na sajmu knjiga u Frankfurtu. Govorila je i o gostovanju u Španjolskoj gdje je dobila prvu nagradu za kratku priču na engleskom jeziku do sto riječi kada je bila primljena na audijenciju kod princeze Letizie, odnosno sadašnje španjolske kraljice.

Književnica Sonja Smolec piše po trenutnoj inspiraciji, ukoliko ima neku ideju, možda dvije, tri rečenice, zabilježi ih kao podsjetnik da može nastaviti pisati. Nekada radi na dva, tri projekta istovremeno. O njenim knjigama, njenom radu i likovima u četvrtak je razgovarala i s djecom 2.i 6. razreda kaštelanskih osnovnih škola, kroz dvije radionice u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starom.