Književne preporuke za ljetno čitanje

PODIJELI

Književne preporuke za ljetno čitanje

Ljeto je godišnje doba koje je predodređeno za užitak i opuštanje, a čitanje u tome igra značajnu ulogu. U skladu s time željeli bismo Vam predstaviti tri izvrsna naslova iz naše knjižnice.

Prva je knjiga autorice Rosie Walsh za mlađe čitatelje „Sve je bilo savršeno a onda je nestao“. Kao što već  sam naslov sugerira, ova knjiga je ljubavne tematike, ali je ujedno i daleko više od toga.

Dogodi se na prvu sudbonosan susret, dvoje se zaljube na prvi pogled, samo što djevojka očekivani susret ili poziv nakon njihovog rastanka ili barem poruku od njega nikada nije dobila. Sve je pokušala kako bi ga pronašla, ali dobiti odgovor na jedno jedino pitanje: „Zašto?“ nije uspjela. Sa svih strana je do nje dolazio samo refren: „Ostavi se toga, nije on za tebe“.

Kako se sudbina zna poigrati s nama ljudima, sastaviti nespojivo, okrenuti naglavačke živote djece i roditelja iz više obitelji – čitat ćemo u ovoj sjajnoj priči. Je li oprost moguć i možemo li se nakon teških životnih gubitaka oporaviti i izgraditi novu zajedničku budućnost s voljenom osobom saznat ćete nakon što pročitate ovu knjigu.

Drugi naslov je prava poslastica za ljubitelje krimića, i to prva knjiga autorice Helen Fitzgerald, koju na hrvatskom jeziku imamo priliku čitati pod naslovom „Plač“.

Klasičan ljubavni trokut – oženjeni muškarac, prevarena žena i podmukla ljubavnica, razaračica tuđih brakova. Ovdje je taj trokut već skoro razriješen pa ništa ne bi trebalo poći po zlu. Došlo je do rastave, a kao jedino pitanje ostaje pitanje skrbništva nad kćeri. Novopečeni par ima i sina Nou, koji zajedno s njima putuje zrakoplovom na prekooceanskom letu u Australiju… i plače li ga, plače…

Višeslojna je ova knjiga, toliko temeljnih životnih pitanja podiže, a imamo priliku i zagledati se u samu dubinu jedne ljudske duše, zastrašujuće i crne kao noć.

Možda će Vam se učiniti kako je ova knjiga teška za čitanje, ali ne, nije. Uspjela nas je Fitzgerald uvući u priču od prve stranice, stvorivši tu opipljivu napetost bez koje je dobar krimić nemoguć, a držat će Vas do zadnje stranice s istim intenzitetom.

I treća knjiga koju Vam predlažemo za čitanje tijekom ljeta je „Čista divljna“ od  K. A. Tucker. Nju bismo mogli okarakterizirati kao dramu, mada ima u njoj i pustolovine, zanimljivih geografskih i povijesnih detalja, pa i nezaobilazne ljubavi.

Stvorila je Tucker toplu i posve autentičnu priču, a smjestila ju je na Aljasku. Autentičnu zato što prijatelj naše autorice radi sličan posao – leti malim avionom u Sibiru, i kako kaže, taj avion stvarno domicilnom stanovništvu život znači, a toplu, zato što se posve lako možemo poistovijetiti s likovima iz knjige, njihovim usponima i padovima, nadanjima i prilagođavanjima životnoj situaciji koja je sve, ali samo ne jednostavna. I možda bi upravo ova zadnja riječ, prilagodba, mogla ukratko sažeti u sebi cijelu priču.

Želimo Vam dugo toplo ljeto i uživajte u ovim knjigama, baš kao i u svim ostalim naslovima iz bogate ponude Gradske knjižnice Kaštela.

Pripremila: I. Delić