Preporuka za čitanje : knjiga za dušu – Joanne Harris: Čokolada

PODIJELI
smart

Joanne Harris: Čokolada

Algoritam, Zagreb

Joanne Harris rođena je 1964. god. u Barnsleyu od majke Francuskinje i oca Engleza. Studirala je srednjovjekovne i moderne jezike na Cambridgeu, te petnaest godina radila kao nastavnica.

U to vrijeme napisala je i tri romana. Jedan od njih je i roman Čokolada, koji je pretvoren u uspješan film, nominiran za Oscara. Joanne Harris napisala je još 18 romana, novele, kratke priče, libreta za dvije kratke opere, mjuzikl, nekoliko scenarija i tri kuharice.

Knjige su joj prevedene i objavljene u više od 50 zemalja. Osvojile su brojna međunarodna i britanska priznanja.

Predsjednica je “Society of authors” i strastvena borkinja za autorska prava.

Ovo je samo dio romana Janne Harris: Kupinovo vino, Francuska kuhinja, Gospoda i igrači, Otimači plaže, Pet četvrtina naranče, Cipelice kao bomboni i mnogi drugi.

Čokolada je roman Joanne Harris iz 1999. god. Priča je to o Vianne Rocher, mladoj samohranoj majci, koja stiže u francusko selo Lansquenet-Sous-Tannes sa svojom kćerkom Anouk na početku korizme.

Vianne otvara u selu čokoladarnicu “La Celeste Praline” na trgu, nasuprot crkve.

Roman Čokolada je bezvremenska priča o tradicionalnom  zatvorenom selu, koje se pod utjecajem “vještice” Vianne otvara senzualnosti i radosti života.

Svaka stranica obiluje opisima koji izazivaju zazubice u sladokusaca. Čini vam se da možete osjetiti mirise raznih delicija i slastica od čokolade, te uživati u okusima istih.

Vianne Rocher, ezgotična neznanka, dolaskom i otvaranjem slastičarne, baš na početku korizme (razdoblju samoodricanja), pravi pravu pomutnju u “stadu” župnika Reynauda.

I svaka njena kutijica poslastica dolazi s posebnim darom. Vianne intuitivno pogađa što se kupcima dopada.

Mještani ubrzo prestaju biti suzdržani, prepuštaju se radosti, iskušenju i nevjerojatnom okršaju između poganskog veselja festivala čokolade i uskrsne svečanosti.

Roman Čokolada nije samo priča o pralinama, bombonima i ostalim delicijama. Slojevita je to priča poput torte koja nam donosi razne nedoumice i pitanja o pojedincima koji se ne uklapaju, o osudi okoline, o uskogrudnosti.

Ujedno je to priča o ljubavi, prihvaćanju, rastu, budućnosti koja je prožeta s malo čarobne čokoladne glazure.

I zato, topla preporuka za svakoga tko čezne za književnom poslasticom i čarobnim bijegom iz sumorne svakodnevnice.

 

” Proslava užitka, ljubavi i tolerancije”- Observer

” Senzualno i pametno…suptilno i briljantno”- Daily Telegraph

 

Pripremila: K. Modrić