Preporuka za čitanje : knjiga za dušu – Alessandro Baricco: Svila

PODIJELI

KNJIGE ZA DUŠU
Alessandro Baricco: SVILA
V.B.Z. d.o.o., 2019.

Alessandro Baricco (1958, Torino), pisac i muzikolog, jedan je od najpoznatijih i najprevođenijih talijanskih autora. Pokrenuo je u rodnom Torinu školu kreativnog pisanja „Holden”. Vodi i popularne televizijske emisije o književnosti. Napisao je bezbroj interesantnih djela: “Svila”, “Ocean more”, “Kule od bijesa”, “Bez krvi”, “City”… i mnoga druga. Neke njegove knjige su i ekranizirane: “Svila”, “Novecento”.

“Svaka priča ima svoju glazbu. Ova posjeduje bijelu glazbu. Važno je to napomenuti, jer bijela je glazba čudna vrst glazbe što ponekad zbunjuje, svira se polako, pleše se sporo. Kada se dobro svira, to je kao da čuješ zvuk tišine, a one koji je božanski plešu, promatraš li ih, doimaju se nepomičnima. Ta bijela glazba, to je nešto prokleto teško”.

Roman Svila je čarobna, tajanstvena, mistična knjiga napisana na tek 65 rijetko ispisanih stranica, ali u kojima je rečeno toliko toga nestvarnoga. Isprepliću su tu neki nedefinirani osjećaji i neke interesantne životne istine, predočene na dokumentarističkim osnovama.

Priča je to o francuskom trgovcu svile, koji je prisiljen otići u nepoznati i daleki Japan, jer je zaraza dudovih svilaca zahvatila cijeli svijet. U Japanu nema zaraze, ali je prodaja dudovih svilaca ilegalna.

Herve Joncour – „naš trgovac” putuje u tajanstveni Japan tri mjeseca, i na tom putovanju upoznaje neku ženu „čije oči nisu bile istočnjačkog oblika i čije je lice bilo lice djevojčice.” Taj susret promijenit će njegov život. Magičnost ovom romanu daju neprestana ponavljanja motiva, koji upravo tim ponavljanjem daju snagu trenutku i pri tom nas očaravaju.

Cijeli roman je pisan jasnim, kratkim rečenicama s puno osjećaja i bez suvišnih dugačkih opisa. Baricco je ovim romanom ispisao i svojevrsni uvid u razvoj europske svilarske industrije.

Svila nije samo priča o ljubavi, već i o nekoj čudnoj dimenziji boli. Priča je to o žudnji za nečim što nikada nećete doživjeti, ni ostvariti. Nevjerojatna imaginacija pisca otkriva nam neka drugačija i čarobna životna iskustva. Ovo je uistinu malo remek djelo, koje nas prilikom čitanja ostavlja „bez daha”.

Pripremila: K. Modrić