KNJIGA ZA VIKEND – Marco Balzano: Ostajem ovdje

PODIJELI

Marco Balzano: Ostajem ovdje

Hena com, 2021.

Suvremeni talijanski pisac i pjesnik Marco Balzano svojim je djelima osvojio više od desetak književnih nagrda. Romanom „Ostajem ovdje“, koji je dirljiva posveta selima Južnog Tirola čiji se ostaci danas nalaze na dnu umjetnog jezera, autor je stekao pohvale čitatelja i struke.

Knjiga opisuje život stanovnika talijanskog pograničnog područja Južni Tirol, smještenog između Italije i Austrije, tijekom fašističkog razdoblja i u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Roman prati priču protagonistkinje Trine koja prepričava mučne događaje svoga života obraćajući se davno izgubljenoj kćeri Marciji. Trina kao etnička Njemica živi sa suprugom i sinom u Južnom Tirolu koji je nekad bio dio Austro-Ugarskog carstva, ali od kraja Prvog svjetskog rata pripada Italiji. Dvadesetih godina 20. st. talijanska politika dovela je do talijanizacije te regije nastanjene etničkim Nijemcima.

U periodu kada se plamen talijanskog fašizma počinje širiti Južnim Tirolom, sedamnaestogodišnja Trina živi u malom mjestu Curon, na anektiranom austrijskom teritoriju. Radi kao nastavnica u školi, ali dolaskom fašista ostaje bez posla. Mussolinijeva politika počinje protjerivati njemačke učitelje iz lokalnih škola zamjenjujući ih gotovo nepismenim Talijanima. Njemački jezik postaje nepoželjan i zabranjen. Trina ne prihvaća nove društvene promjene i odupire se nametnutoj vlasti ilegalnim podučavanjem njemačke djece. Čak je i svoju najbolju prijateljicu, nježnu i bojažljivu Barbaru, nagovorila da nastavi podučavati. Barbara je zbog Trine uhićena od strane karabinjera i trajno prognana. Trina će radi toga osjećati grižnju savjesti do kraja života.

Cijeli život Trina će se, zajedno sa suprugom, boriti i snažno protiviti društvenim promjenama koje je nametao Mussolinijev fašizam, ali i Hitlerov nacizam. Obitelj ni pod koju cijenu ne namjerava napustiti rodni kraj i prihvatiti Hitlerovu ponudu da odu u bolji život u Njemačku. Ostaju, uz velike poteškoće, u svom selu sve do trenutka kada talijanska vlada završava masivnu branu koja plavi njihovo selo i prisiljava stanovnike da odu.

Roman je inspiriran upečatljivom slikom zvonika koji se i danas uzdiže iz umjetnog jezera Resia koje je nastalo 50-ih godina potapanjem sela Curon. Talijanska vlada potopila je to područje kako bi stvorila umjetno jezero. Zvonik iz 14. stoljeća koji misteriozno proviruje iz modrozelenog jezera danas je jedna od najpoznatijih atrakcija Južnog Tirola.

Autor je napisao dirljivu priču o siromašnoj ali sretnoj obitelji koja pokušava sačuvati svoj način života, ali koja se godinama suočava s pritiscima da napusti svoj dom. Balzano na potresan način opisuje posljedice Drugog svjetskog rata na marginalizirani narod koji je bio nominalni dio Italije, ali osjećajima, jezikom i tradicijom vezan za svoju matičnu zemlju. Čitatelj suosjeća sa sudbinom ljudi koji su puno izgubili, od imovine do identiteta. Uranjanjem u potresne događaje i teške sudbine likova iz romana, lako se identificirati s protagonistima priče i osjetiti njihov bijes, tugu i bol.

Pripremila: I. Čeko