KNJIGA ZA VIKEND – Janet Skeslien Charles: Pariška knjižnica

PODIJELI

Janet Skeslien Charles: Pariška knjižnica
Zagreb, Mozaik knjiga, 2021.

Roman „Pariška knjižnica“ američke spisateljice Janet Skeslien Charles, zasnovan je na istinitoj priči o djelovanju Američke knjižnice u Parizu tijekom Drugog svjetskog rata. Radeći u toj knjižnici godine 2010., autorica je čula priču o hrabrim zaposlenicima koji su tijekom okupacije pružali ilegalni otpor nacistima. Štiteći knjižničnu struku i trudeći se sačuvati humanost, knjižničari su svojim postupcima riskirali da završe u zatvoru ili budu likvidirani.

Istraživanje za roman trajalo je nekoliko godina i autorica je imala priliku upoznati djecu nekih od stvarnih sudionika priče, te dobiti potrebne informacije za što vjerniju karakterizaciju svojih likova.

Radnja romana smještena je u dva vremenska razdoblja. Čitatelj prati život mlade Parižanke Odile u razdoblju od 1939. do 1943. godine, te život američke tinejdžerice Lily u razdoblju od 1983. do 1987..godine.

Na početku romana upoznajemo dvadesetogodišnju Odile kojoj se ostvario san da dobije posao knjižničarke u Američkoj knjižnici u Parizu. Ona sa strašću razmišlja o poslu knjižničara, obožava književnost i knjižničarsku struku i posebno je zaokupljena Dewijevom decimalnom klasifikacijom. Fascinirana je tim knjižničnim sustavom označavanja knjiga kojim je cjelokupno ljudsko znanje podijeljeno u 10 glavnih skupina označenih brojevima od 0 do 10, a koji i danas koriste knjižnice u više od 130 zemalja svijeta.

Odile uživa u svom poslu okružena kolegama koji su, kao i ona, u potpunosti posvećeni svom poslu i u sretnoj je vezi sa zgodnim policajcem Paulom. Početak rata mijenja njen život, ali i živote njoj bliskih ljudi. Posao u knjižnici postaje iz dana u dan sve teži i opasniji. Američka knjižnica je pod nacističkim nadzorom, knjige se cenzuriraju, a pojedinim članovima zabranjen je pristup radi rasnih zakona. Dok knjižnicu nadziru špijuni, Odile i njeni suradnici spašavaju knjige i ilegalno ih dostavljaju onima kojima je zabranjen pristup zgradi. Shvaćajući snagu pisane riječi, koja je u tim mračnim i opasnim vremenima mnogima bila jedina utjeha, oni riskiraju svoje živote kako bi spasili knjižnicu i svojim izopćenim članovima prokrijumčarili knjige koje su im bile tako očajnički potrebne.

Četiri desetljeća nakon opisanih događaja, ponovno susrećemo ostarjelu Odile koja kao osamljena udovica živi u Montani. Potpuno je izolirana, nema kontakte sa susjedima koji je smatraju pravom čudakinjom. Povezuje se sa svojom mladom susjedom, tinejdžericom Lily koja je nedavno pretrpjela gubitak majke. Unatoč razlici u godinama, one postaju prave prijateljice i Odile nakon četrdeset godina napokon susreće osobu kojoj može povjeriti svoje tajne, razotkriti prošlost i ispričati razloge napuštanja svoje domovine i čovjeka kojeg je voljela, ali i prekid svih veza s ljudima iz prošlosti.

Autorica je napisala snažnu priču o ljubavi, prijateljstvu, izdaji, gubitku i nadi. Istovremeno, ovaj dojmljivi roman snažno promovira važnost knjiga i snagu književnosti, ali i neprocjenjivu vrijednost knjižnica i knjižničarske profesije.

Pripremila: I. Čeko