KNJIGA ZA VIKEND – Clare Pooley: Bilježnica neizgovorenih stvari

PODIJELI

Clare Pooley: Bilježnica neizgovorenih stvari

Zagreb, Znanje, 2020.

Debitantski roman Bilježnica neizgovorenih stvari, britanske blogerice i spisateljice Clare Pooley inspiriran je autoričinom životnom pričom. I ona je, poput jednog od svojih likova, živjela naizgled savršenim životom. Bila je prava zvijezda društvenih mreža, ali osamljena u stvarnosti. Kao ovisnica o alkoholu autorica je hrabro odlučila, nakon mnogih neuspjelih pokušaja odvikavanja, svoju istinu podijeliti s javnošću. Shvatila je da je javno izreći istinu pravi put do iscjeljenja, te je svoja iskustva utkala u ovu lepršavu i pomalo nevjerojatnu priču.

Roman o važnosti prijateljstva i snazi istine donosi nam toplu priču o potpunim neznancima koji, zahvaljujući jednoj maloj zelenoj bilježnici, postaju iskreni prijatelji. Priča je ispričana iz perspektive šest potpuno različitih likova koji dijele temeljni osjećaj usamljenosti i  nezadovoljstva životom.

Sve počinje kada Julian Jessop, usamljeni ekscentrični slikar, odluči svoju priču o vlastitoj nevidljivosti i bolnoj samoći zapisati u bilježnicu kojoj daje naslov Bilježnica neizgovorenih stvari.

„Svi lažu o svom životu. Što bi se dogodilo da za promjenu počneš govoriti istinu?“ napisao je 79-godišnji Julian u bilježnici koju namjerno ostavlja u kafiću čija je vlasnica 37-godišnja Monica, osamljena žena koja se boji da nikada neće pronaći pravu ljubav i postati supruga i majka. Dirnuta Julianovom pričom, ona odluči i sama podijeliti istinu o svom životu s nekim tko će bilježnicu pronaći nakon nje. Ostavlja je u obližnjem vinskom baru nadajući se da će naići netko koga će Julianova i njezina ispovijest nadahnuti i potaknuti da zapiše vlastitu priču. Bilježnica tako putuje od 38-godišnjeg  Hazarda koji u nju zapisuje svoje probleme s ovisnošću, 30-godišnjeg Rileya koji piše o svojoj tek započetoj vezi koja se temelji na laži, do 26-godišnje mlade majke i uspješne blogerice Alice koja progovara o umoru od života i skrivanju tuge iza nasmijana lica. Posljednja u nizu je 65-godišnja Lizzie koja nakon umirovljenja volontira u jaslicama za djecu žena koje su na odvikavanju od alkohola i droge. Ta znatiželjna i pedantna žena razotkrit će temeljnu laž jednog od likova i potruditi se da istina bude razotkrivena.

Životne priče svih likova se isprepliću i prave istine izlaze na vidjelo. Tko je od njih bio iskren, a tko je frizirao svoju prošlost? Koliko je svaki od njih šestoro bio hrabar priznati svoje najdublje strahove, čežnje i želje, te tako otkriti koliko je oslobađajući osjećaj iskrenosti i autentičnosti.

Mala zelena bilježnica roman je o usamljenosti u mnoštvu, o neiskrenosti prema sebi i drugima, ali i roman o prijateljstvu, važnosti ljudske povezanosti i snazi istine. Roman na lepršav i jednostavan način progovara o ljudskoj potrebi za iskrenim razgovorom s ljudima koji nas znaju slušati i mogu razumjeti.

Pripremila: I. Čeko