Knjiga za početak tjedna – Anette Hess: Njemačka kuća

PODIJELI

Anette Hess: Njemačka kuća

Sonatina j.d.o.o., 2019.

Njemačka kuća roman je ugledne njemačke književnice i scenaristice Anette Hess. Radnja romana smještena je u Frankfurt tijekom 1963. i 1964. godine. Kao okosnica romana autorici je poslužio Frankfurtski proces – dvadesetomjesečno suđenje njemačkim vojnim dužnosnicima koji su bili optuženi za holokaust u kompleksu logora smrti Auschwitz Birkenau.

Junakinja romana je dvadesetčetverogodišnja prevoditeljica Eva Brunhs, djevojka puna planova i snova o zajedničkoj budućnosti s bogatim zaručnikom Jurgenom. Na početku romana čitatelj upoznaje ushićenu i zadovoljnu mladu djevojku koja svojoj obitelji predstavlja budućeg supruga. Eva živi u skladnom obiteljskom ozračju s mlađim bratom, starijom sestrom i brižnim roditeljima koji su vlasnici rado posjećene gostionice Njemačka kuća. Idiličnu obiteljsku večeru prekida hitan poziv. Eva je angažirana kao prevoditeljica iskaza poljskih svjedoka na suđenju njemačkim časnicima optuženima za zlodjela u Auschwitzu. U početku Eva u tome vidi dobru priliku za zaradu i financijsku neovisnost i pristaje biti dio sudskog procesa, usprkos negodovanju obitelji zaručnika. Kruti i konzervativni Jurgen teško prihvaća neposlušnost svoje zaručnice i ljuti se njenom angažmanu.

Eva slijedi svoje osjećaje, suprotstavlja se obitelji i zaručniku ne shvaćajući da će ovo suđenje stoljeća nepovratno promijeniti ne samo Njemačku, već i njezin vlastiti život.

Evi, koja se ne sjeća nacističkog razdoblja jer je bila premlada, tijekom suđenja otvaraju se mnoga pitanja, ali kod roditelja nailazi na zavjet šutnje. Postaje joj čudno koliko njena obitelj izbjegava bilo kakav razgovor o sudskom procesu. Shvaća da roditelji iskrivljuju prošlost i  prikrivaju istinu.

Neki od optuženika družili su se s njenom obitelji i dolazili u njihov restoran. Neke je poznavala kao čestite obiteljske ljude i vrijedne građane koji ni na koji način nisu upadali u oči. Kako razumjeti i prihvatiti da su ti ugledni građani sada optuženi za zvjerska mučenja, iživljavanja i likvidaciju na stotine tisuća nevinih ljudi.

Iskazi svjedoka su toliko strašni i mučni da im Eva u početku ne može vjerovati. Pita se jesu li uopće istinite sve te strahote koje na sudu prevodi. Je li moguće da je samo u Auschwitzu ubijeno milijun ljudi, da su na ljudima provođeni neljudski zdravstveni eksperimenti, da ih se masovno ubijalo plinom i da su to radili obični Nijemci koji su nakon rata nastavili svoje živote kao da se ništa nije dogodilo.

Tijekom suđenja Eva upoznaje Kanađanina Davida Millera, odvjetničkog pripravnika koji radi za javnog tužitelja koji suđenje doživljava preosobno i preemotivno. Čini se da je on upoznat s činjenicama o njezinoj obitelji koje su njoj nepoznate. Postupno razotkrivanje mračne prošlosti vlastitog naroda, ali i uloge vlastitih roditelja tijekom rata, iz temelja će promijeniti Evin život i njenu budućnost okrenuti u nekom novom smjeru.

Njemačka kuća je roman koji se bavi jednim od najmračnijih razdoblja u njemačkoj povijesti, to je roman o prikrivanju prošlosti i bolnom suočavanju s pravom istinom o vlastitoj obitelji. Ujedno je to i priča o mladoj ženi s izraženim osjećajem za pravdu i njenom pokušaju da pronađe vlastiti smisao života. Eva je vrlo hrabra i moderna mlada žena. Iako čezne za udajom i obiteljskim životom, ipak se ne želi odreći svoje neovisnosti koju joj pruža posao prevoditeljice. U vremenu kada su žene bile ovisne o svojim muževima, ona pokazuje snagu kojom se suprotstavlja dominaciji i kontroli.

Pripremila: I. Č.