Preporuka za čitanje: knjiga za dušu – Rhys Bowen: Dječak iz Toskane

PODIJELI

Rhys Bowen: Dječak iz Toskane
Mozaik knjiga, 2020.

Janet Quin-Harkin rođena je u Bathu u Engleskoj, školovala se na Sveučilištu u Londonu. Živi u Kaliforniji, a hladne kalifornijske zime zamijeni toplijom Arizonom. Piše kratke priče, serije i romane koje objavljuje pod pseudonimom. Autorica je bestselera New York Timesa u više od četrdeset romana.
Njezino najnovije postignuće su povijesni samostalni romani: Iznad zmajeva anđela, Na polju Farleight, Vrt pobjede i Dječak iz Toskane. Prevedeni su na dvadeset i dva jezika, uključujući kineski i arapski. Do danas je osvojila dvadeset nagrada za svoja djela: nagrade za najbolji povijesni misteriozni roman i nagrad za najbolji povijesni roman. Dobitnica je nagrada: Agatha, Anthony i Macavity.

Dječak iz Toskane, povijesni roman Rhysa Bowen do danas je prodan u više od pola milijuna primjeraka. To je slojevito djelo s jakim osjećajem za vrijeme i mjesto.
Paralelna priča prati dva vremenska razdoblja, na dva različita mjesta i dvije ljubavne priče. Počinje 1944. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata, a nastavlja se trideset godina poslije. Prati dva različita mjesta u Engleskoj: imanje Langley Hall i selo San Salvatore u Toskani (Italiji). Naravno, i ljubav je tu…
Ljubavna priča Huga i Sofije za sobom ostavlja veliku tajnu. Joanna, Hugova kći nakon smrti oca trideset godina poslije, među njegovim osobnim stvarima pronalazi neotvoreno pismo upućeno Sofiji.

Tko je dječak iz Toskane, koji se spominje u pismu? Je li to njezin brat za kojeg do sada nije znala, a s kojim će sada morati podijeliti nasljedstvo?
Joanna kreće u Toskanu u selo San Salvatore, gdje nastaje napeta potraga za istinom.
Dolaskom Joanne u čarobnu Toskanu nastavlja se i naše imaginarno putovanje koje je započelo s Hugom i Sofijom.
Spisateljica nas vodi kroz toskansko selo i dalje od njega, a prateći morfologiju terena vodi nas kroz maslinike i šume preko zelenih brežuljaka: do Firence koja je centar povijesnog, umjetničkog i kulturnog središta Toskane.

Nevjerojatan spisateljski dar očituje se i u odabiru likova, te vještom manipulacijom dijaloga dočarava tipičan talijanski mentalitet.
Toskansko selo koje miriše zdravom hranom: kestenje, gljive, šparoge, ovčji sir, domaći kruh, bruschete, masline, pršut i toskansko vino.
Toskanski pejzaž, toskanska hrana, gostoljubljivo stanovništvo.

Knjiga nam otvara pogled na čarobnu Toskanu koju ćete sigurno jednog dana kad to bude moguće zaželjeti posjetiti.

Uživaje u čitanju ove izvrsne knjige.

Pripremila. B. Belas