KNJIGA ZA DUŠU – Marina Fiorato: Gospa od badema

PODIJELI
smart

KNJIGE ZA DUŠU
Marina Fiorato: Gospa od badema
Profil, 2010.

Marina Fiorato je poluvenecijanka rođena u Manchesteru. Diplomirala je povijest na Oxford University i na University of Venice, gdje je specijalizirala proučavanje Shakespearovih drama kao povijesnih izvora. Osim pisanja povijesnih romana, radila je i kao glumica, ilustratorica i filmska kritičarka. Prije velike književne uspješnice „Puhač stakla s Murana”, napisala je roman „Gospa od badema”, svojevrsnu posvetu renesansnoj umjetnosti i slikarskoj školi Leonarda da Vincija.

„Gospa od badema“ je romantična, strastvena priča smještena u renesansnu Italiju. Roman je u cijelosti isprepleten ljubavlju, intrigama, te prekrasnim opisima i bojama oživljava strasti i žudnje, najdivnije i najmračnije stranice povijesti Italije.

Plemenitašica Simonetta di Sarano je, u tadašnjem posljednjem ratu 1525. godine izgubila muža i sve što posjeduje. U gradić Sarrono dolazi talentirani slikar Bernadino, učenik slavnog Leonarda, freskama oslikati crkvu Gospe od utočišta. Bernadino slovi kao bezbožan, neukrotiv i iznimno talentiran. Tuga i ljepota Simonette promijenit će čak i mladog neustrašivog umjetnika. Slikar je toliko očaran njenom ljepotom i nevinošću, da će je naslikati kao Madonu. Dvoje mladih se zbližava nevjerojatnim nitima strasti i ljubavi. Sve prijeti da će nešto iskonsko i iskreno prerasti u vjerski skandal, koji će ih zauvijek razdvojiti.

Slikar Bernadino zbog skandala odlazi u milanski samostan svetog Mauricija, gdje nadahnut tugom i boli slika svoja najveća djela. Simonetta tragajući za nezaboravnim okusima i mirisima zabranjene ljubavi stvara iz bademova soka piće Amaretto koje se pije i dan-danas.

Knjiga je zaista prekrasna i odvodi nas u neki drugi, izmaštani svijet prepun melankolije, čežnje i ljubavi.

Pripremila: K. Modrić