Preporuka za čitanje : knjiga za dušu – Abraham Verghese: Vrata suza

PODIJELI
smart

KNJIGE ZA DUŠU

ABRAHAM  VERGHESE: VRATA  SUZA

Abraham Verghese je indijsko-američki liječnik rođen u Etiopiji 1955. godine. Šef je katedre za medicinsku teoriju i praksu na medicinskom fakultetu sveučilišta Standford. Piše eseje i kratke priče. Godine 1994. je njegova knjiga My own country, po izboru časopisa Time, proglašena knjigom godine.

Vrata suza je izvrstan roman u kojem je medicina tijesno povezana s pričom. A priča je to koja se proteže na tri kontinenta i pet desetljeća. Isprepletena je obiteljskim tajnama i zabludama, zabranjenim ljubavima i izdajama.

Marion i Shiva Stone su blizanci rođeni u Etiopiji pedesetih godina prošlog stoljeća, i to u misionarskoj bolnici. Blizanci su se rodili iz zabranjene i tajne veze između engleskog kirurga i indijske opatice. Potpuno različitih karaktera, ali unatoč tome čvrsto povezani, stasaju i rastu u zemlji koja se jedva nosi s revolucijom pred vratima. Kobni splet događaja i okrutna izdaja razdvajaju blizance.

Veličanstvena je to saga o blizancima, majčinoj smrti, napuštanju oca i drugim nevjerojatnim putovima i obratima sudbine koja ih prati tijekom cijelog života.

Roman na svojim stranicama iznosi i duboke opise mnogih medicinskih postupaka i istraživanja ljudske strane medicinske prakse. Puno godina kasnije, nošene vjetrovima života, sudbina ih ponovo spaja.

Vizurama i krajolicima Etiopije, Jemena, Indije i Bronxa prožeta je ova neobična i vrhunski napisana priča o ljudskim sudbinama. Topla preporuka za čitanje i guštanje.

 

Tekst i fotografija: K. Modrić