KNJIGA TJEDNA – Alina Bronsky: Pletenica moje bake

PODIJELI

Alina Bronsky: Pletenica moje bake

Zagreb, Naklada Ljevak, 2020.

Alina Bronsky, njemačka spisateljica ruskih korijena, napisala je još jedan roman s nezaboravnim, snažnim ženskim likom. Nakon Rose iz romana „Najljuća jela tatarske kuhinje“ i  Dunje iz „Posljednje ljubavi babe Dunje“, u  „Pletenici moje bake“  autorici je u fokusu ekscentrični lik bake Margarite Ivanovne.

Spisateljica je rođena u Jekaterinburgu u Rusiji, a od djetinjstva živi u Njemačkoj. Njezin debitantski roman „Scherbenpark“, poznat kao „Park slomljenog stakla“, u Njemačkoj je odmah po objavljivanju  postao bestseler nominiran za prestižnu književnu nagradu, te predložak za istoimeni film. Kasniji vrlo uspješni i na dvadeset svjetskih jezika prevođeni romani samo su potvrdili neosporni talent ove književnice.

Autorica nam u tragikomičnom obiteljskom romanu „Pletenica moje bake“ predstavlja još jedan živopisni ženski lik. Margarita Ivanovna je roman o temperamentnoj ruskoj emigrantici koja sa suprugom Čingizom i šestogodišnjim unukom Maksom boravi u izbjegličkom kampu u Njemačkoj. Priča je donesena iz perspektive dječaka Maksa koji kroz niz tragikomičnih situacija ocrtava karakter svoje neurotične i higijenom opsjednute bake. Margarita je izuzetno kontrolirajuća i naporna osoba koja unuka muči silnim zabranama. Ekscentrična i netaktična baka nije zadovoljna organizacijom života u Njemačkoj, prigovara liječničkom i školskom sustavu, nezdravoj hrani, a domaćine etiketira  kao neiskren narod kojem ne treba vjerovati. Svoju pretjeranu brigu za Maksa baka opravdava izmišljotinom da je on psihički i fizički nesposoban za život, iako je Maks izrazito inteligentan i zdrav dječak. Situacija se dodatno zakomplicira kad se šutljivi djed Čingiz zaljubi u Ninu, susjedu iz doma, i s njom dobije sina. Naravno da je baka zadnja osoba koja će primijetiti da je njezin suprug zaljubljen u drugu, jer od silnog ogovaranja njemačkog školskog, medicinskog i vjerskog sustava ona nema vremena vidjeti što joj se događa u neposrednoj blizini. I upravo taj trenutak spoznaje, koji bi za druge obitelji bio kraj, za ovu neobičnu obitelj postaje početak. Baka, čiji je život obilježen prošlošću uspješne plesačice i tragičnim gubitkom kćeri jedinice, postupno počinje pokazivati hrabrost, mudrost i snažnu želju da sačuva svoju obitelj. Osoba koju u početku čitatelj doživljava kao sebičnu i napornu postupno postaje draga i simpatična, mudra i snažna.

Kao i svoja prethodna književna ostvarenja, Alina Bronsky i ovaj roman piše svojim prepoznatljivim i osebujnim ciničnim stilom, jasnim jezikom i britkim humorom. Autorica često na duhovit način pristupa teškim temama i ozbiljnim životnim problemima kao što su osamljenost, razočaranost, preljub, nezadovoljstvo i ogromna tuga.

Ljubitelji Aline Bronsky, koji su se smijali i tugovali s ekscentričnim protagonisticama njenih prethodnih književnih uradaka, zasigurno neće ostati uskraćeni za užitak čitanja ovog romana.

Pripremila: I. Čeko