KNJIGA TJEDNA ZA MLADE – Jenny Han: Shug

PODIJELI

Jenny Han: Shug

Fokus

Autorica Jenny Han poznata nam je po romanima: Dečki koje sam voljela, P. S. Još uvijek te volim i Uvijek i zauvijek, tj. Lara Jean naslovima koje obožavaju čitati tinejdžerke i mlađe cure.

Jenny Han bivša je knjižničarka. Magistrirala je kreativno pisanje. Živi i radi u New Yorku.

Shug je njen roman namijenjen mlađoj publikaciji.

Glavna junakinja romana je tinejdžerica Annemarie, nadimkom Shug (dobila ga je po liku najdraže knjige njene mame Shug Avery,  ali i zato što je skraćenica od šećer (eng. „Sugar“)).

Početak romana je poput obične priče o odrastanju tinejdžerice.

Njena prijateljska druženja puna su humora i „baza“. Međutim, promjene u odrastanju dovode do nepoznanica u ponašanju, pogotovo kada joj se bliski prijatelj Marko počne sviđati. Kako se dalje ponašati trebala bi tek naučiti, uz savjet mame i starije sestre.

Mama je uvijek u svom svijetu i malo više pije, a sestra je već „cool“ i omiljena među prijateljima, tako da je Shug prepuštena sama sebi.

Život u obitelji se dalje komplicira kada tata ne dođe s posla preko vikenda, te se pita hoće li njihova obitelj opstati. Slijed događaja dovodi do raspleta u trenutku kada tata dođe kući, a mama za promjenu pije voćni sok. Svi su sretno zajedno za stolom.

Kraj romana nas upućuje u novu ljubavnu priču koja će se tek dogoditi. Naime, Shug shvaća da Jack (dječak kojemu je pomagala učiti) gaji određene osjećaje koje će ona prihvatiti.

Lagana i slatka ljubavna priča isprepletena socijalnom tematikom za generaciju osnovne i srednje škole. Tinejdžerice će zasigurno uživati čitati ovaj roman.

Knjiga je raspoloživa u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starom.

Pripremila: S. Jurat