KNJIGA TJEDNA – Yoko Ogawa: Profesorova omiljena jednadžba

PODIJELI

Yoko Ogawa: Profesorova omiljena jednadžba
Zagreb, Hena com, 2020.

Yoko Ogawa, jedna od vodećih japanskih književnica srednje generacije, tijekom dvadeset godina bavljenja književnošću objavila je mnogo kratkih priča, novela, književnih i znanstvenih eseja, te desetak romana. Dobitnica je brojnih književnih nagrada, a roman „Profesorova omiljena jednadžba“ je njezino proslavljeno i cijenjeno književno djelo. Autorica je ovim romanom odala počast matematici i logici brojeva, ali istovremeno ukazala na krhkost ljudskog postojanja, te snagu dobrote i suosjećanja.

Priču romana donosi nam tridesetogodišnja kućna pomoćnica koja preuzima dnevnu brigu o ostarjelom profesoru matematike nesposobnom za samostalan život, a kojega je već napustio oveći broj domaćica angažiranih putem agencije za pomoć u kući. Zbog davne ozljede glave profesorovo pamćenje obuhvaća samo razdoblje prije nesreće, a nakon nesreće njegovo je sjećanje svedeno na period od 80 minuta. Strpljiva i suosjećajna domaćica tako se svakog jutra iznova upoznaje s matematičkim genijem prema kojem osjeća sve veće divljenje i poštovanje.

Svakodnevno upoznavanje domaćice i profesora postaje rutina koja se ponavlja. S obzirom da su brojevi i matematika sve ono što profesor pamti i čemu posvećuje svoje dane, njihovo upoznavanje vrlo je neobično. On svoju domaćicu ne pita za ime i prezime, njega zanimaju isključivo brojevi, pa tako ona svakodnevno strpljivo odgovara na njegova pitanja o broju telefona ili broju cipela.

Profesor, čije sjećanje živi u vremenskom intervalu od 80 minuta, izuzetno je suosjećajan i brižan prema mladoj domaćici i njezinom desetogodišnjem nadarenom sinu kojeg je, radi oblika glave koji ga podsjeća na matematički znak za korjenovanje, nazvao Korjenko. Njih troje provode profesorove kratke vremenske intervale u ugodnom druženju stvarajući toplo, gotovo obiteljsko okruženje. Profesor obožava Korjenka i s njim dijeli ljubav prema brojevima, ali i bejzbolu koji im je drugo zajedničko područje interesa.

Iako tri lika stvaraju život izgrađen na kratkotrajnom periodu od sat i dvadeset minuta, utjecaj profesora na domaćicu i njezinog sina postaje doživotan. Njihova zajednička druženja ispunjena uvažavanjem i ljudskom toplinom, te njihovi razgovori o brojevima i bejzbolu, ostavit će trajni pečat u njihovim životima, a utjecat će i na Korjenkov odabir životnog poziva.

Mnogi ljubitelji književnosti teško bi mogli očekivati da će ih jedan roman prepun matematičkih zadataka i bejzbolskih pravila toliko dirnuti. Uranjajući u roman čitatelj postupno razotkriva kako se iza tih brojeva, formula, jednadžbi i pravila krije topla priča o osamljenim i krhkim pojedincima željnim podrške, uvažavanja i istinske povezanosti.

Pripremila: I. Čeko