KNJIGA TJEDNA – Victoria Mas: Bal luđakinja

PODIJELI

Victoria Mas: Bal luđakinja
Znanje, 2021.

Mlada francuska spisateljica Victoria Mas uspješno se predstavila međunarodnoj čitateljskoj publici debitantskim književnopovijesnim romanom Bal luđakinja. Roman je ovjenčan brojnim književnim nagradama, a uskoro se očekuje i filmska adaptacija.

Priča je smještena u Pariz krajem 19. stoljeća i tematizira nevjerojatno mučne povijesne činjenice. Autorica opisuje torturu i strahote s kojima su se suočavale hospitalizirane žene pariške umobolnice Salpertriere. Zloglasna bolnica bila je najčešće zatvor za žene koje su bile smetnja svojoj okolini jer se nisu pokoravale strogim društvenim običajima tog doba. Žrtvama okrutne muške dominacije postajale su tako zlostavljane žene koje su pružile otpor svojim tlačiteljima, neposlušne kćeri, ucviljene mlade udovice, seksualno iskorištavane djevojčice i brojne nepoželjne i odbačene žene.

Kroz sudbinu četiri ženska lika čitatelj prati sudbine brojnih žena koje su bile žrtve okrutnog društva u kojem su dominirali muškarci. Za neke od njih, osobito one siromašnije, bolnica je bila utočište koje im je nudilo neku vrstu oslobođenja od nasilja i iskorištavanja kojima su bile izložene u vanjskom svijetu. Za druge, ova je bolnica bila mjesto užasa iz kojeg treba pobjeći.
Autorica nas, kroz tragične priče svojih junakinja, upoznaje sa širokim spektrom ljudskih karaktera.

Louise je šesnaestogodišnjakinja koju je ujak seksualno iskorištavao i koja ima napadaje histerije. Povijest je pamti kao poznatu pacijenticu proslavljenog neurologa Jean-Martin Charcota. Taj popularni pariški liječnik je svaki tjedan u bolnici Salpertriere održavao predavanja koja su postajala pravi spektakl. Koristio se hipnozom kako bi pred uglednom publikom, u kojoj je ponekad bio prisutan neurolog Sigmund Freud ili slikar Edgar Degas, demonstrirao navodnu histeriju šesnaestogodišnje Louise. U to vrijeme nastale su Louiseine fotografije koje su danas poznate kao najzloglasniji prikaz ženske histerije.

Eugenie je devetnaestogodišnja djevojka iz ugledne i bogate obitelji koja može komunicirati s mrtvim precima, radi čega je se obitelj odrekne i smjesti u umobolnicu. Eugenia je nadahnuta skandaloznim djelom o kojem priča cijeli Pariz, Knjigom duhova i odlučna je u namjeri da pobjegne iz umobolnice i započne život daleko od svoje obitelji. Za to će joj biti potrebna pomoć medicinske sestre Genevieve.

Theresa je ostarjela prostitutka koja je ubila svog makroa i psihopatskog nasilnika, žena kojoj je umobolnica pravo utočište. Salpertriere je mjesto na kojem su drugi pokazali brigu za nju i jedino mjesto u kojem je slobodna i sretna.

Genevieve je odana pomoćnica proslavljenom neurologu Charcotu i u potpunosti mu je posvećena. Njezina nepokolebljiva privrženost poslodavcu počinje posustajati nakon što upozna njegovo pravo lice. Njegova bezosjećajnost, oholost i sebičnost istodobno je silno razočaraju, ali i osnaže. Više je ništa ne može zaustaviti u namjeri da pomogne Eugenie.

Jednom godišnje, svakog proljeća, žene pariške umobolnice postaju zabava za gradsku elitu. Tada se organizira korizmeni bal nazvan Bal luđakinja. Mnoge pacijentice vesele se toj jedinoj noći u godini u kojoj mogu biti u društvu uzvanika i posjetitelja bolnice, bez obzira što ih oni ismijavaju i rugaju im se.

Kao što su u vanjskom svijetu žene su pod kontrolom muških članova obitelji, tako su u umobolnici pad kontrolom i iskorištavanjem liječnika koji ih tretiraju kao zanimljive medicinske slučajeve, a ne kao ljudska bića. Osjećaji, želje i potrebe tih žena zanemareni su u potpunosti, kako u vanjskom svijetu, tako i između bolničkih zidova.

Roman je mračni podsjetnik na činjenicu koliko je teško bilo roditi se kao žena u prethodnim stoljećima. Victoria Mas oštro progovara o strašnoj nepravdi prema ženama, ali i njihovoj nesavladivoj snazi.

Pripremila: I. Čeko