KNJIGA TJEDNA: Ulla-Lena Lundberg: Led

PODIJELI

Ulla-Lena Lundberg: Led

Hena com, 2020.

Ulla-Lena Lundberg poznata je i višestruko nagrađivana finsko-švedska spisateljica. Pisala je putopise, radiodrame, pjesme, novele te antropološke radove. Roman Led smatra se vrhuncem njezine proze. Prava su prodana u desetak zemalja, naklada u Finskoj dosegla je 150 000 primjeraka te je nagrađena najuglednijom finskom književnom nagradom “Finlandia”.

Njezin roman Led je autobiografskog karaktera jer je Ulla-Lena kao mala djevojčica živjela na otoku s majkom i sestrom.

Radnja romana Led odvija se na Orarni, vjetrovitom otoku u finsko-švedskom moru, koji je veći dio godine okovan ledom i na kojem preživljavaju samo najizdržljiviji.

Roman započinje dolaskom Petera Kummela, njegove žene Mone i njihove djevojčice Sanni na otok Orarnu.
Peter je mladi pastor koji preuzima župu nakon umirovljenja dotadašnjeg župnika. Godina je 1946., a Peter i Mona stižu u malu otočku sredinu opterećenu tek završenim ratom, neimaštinom i podijeljenošću na istočni – siromašniji i zaostaliji, i zapadni – napredniji dio otoka.

Peter se, suprotno očekivanju mještana, ne opredjeljuje ni za jednu stranu, već nastoji unijeti duh pomirenja među otočane. U tome i uspijeva. Iz njega zrače optimizam, vjera u Boga i u dobro u ljudima. Peter posjeduje dječju, neiskvarenu dušu koja zrači kao sunce i svojom toplinom privlači ljude željne razumijevanja i suosjećanja.

Mladi pastor zbog zdravstvenih razloga nije aktivno sudjelovao u ratu i tek je nedavno diplomirao teologiju. Na Orarnu stiže pun poleta i želje da pokrene pozitivne promjene u životu otočana. Oni su u početku rezervirani i nepovjerljivi prema njemu, ali su Peterov entuzijazam i optimizam zarazni, pa sve češće dolaze u crkvu i posjećuju dom mladog pastora.

Peter i Mona se ubrzo zaljubljuju u otok i bez većih se problema privikavaju na težak, a zimi i surov život. U međuvremenu im se rađa još jedna djevojčica.
Peter pokazuje veliko razumijevanje za ljudske slabosti, ali je veoma strog prema samome sebi. Sebi posebno zamjera što zbog dužnosti u župi nema dovoljno vremena za obitelj. Tužan je kada njegova žena Mona pokazuje strogost u odgoju djece. Peter je rijetko s djecom pa ono malo vremena koje provede s njima nastoji biti veseo i opušten.

Mona je vrijedna i sposobna mlada žena koja čvrsto stoji na zemlji. Odrasla na farmi, među životinjama, gdje je uvijek puno posla, opuštenost sebi dopušta samo dok vodi računa o svojim kravama i vrtu. Mona spretno vodi brigu o obitelji: kuha, čisti, brine o Peteru, djevojčicama i obvezama u župi. Uz to uspijeva ugostiti mnogobrojnu Peterovu rodbinu koja ih posjećuje te marljivo radi kroz cijelu drugu trudnoću.

Župna kuća je mjesto koje je često i rado posjećeno od strane otočana gdje se mogu družiti uz čaj i kolačiće koje vrijedna Mona neumorno sprema i nudi gostima. Druženje uz razgovor i pjesmu je posebno prisutno u zimskim večerima kada led zarobi otok pa mještani tada imaju više slobodnog vremena.

Jedne takve zimske večeri već uhodani život Mone i njenih djevojčica nepovratno će se promijeniti.

Mladi par je u središtu priče ali je tu još čitav niz upečatljivih likova. Jedan od njih je poštar Anton koji svojom brodicom, po svakakvim vremenskim uvjetima, raznosi poštu stanovnicima otoka i poput virtuoza plovi kroz morske tjesnace. Anton pjesnički opisuje svoje kretanje po moru saonicama kada se led već po malo topi. Na njegovim putovanjima ga često prate duhovi koji ga, kako sam kaže, upozoravaju na opasnosti i pomažu mu da sretno stigne na odredište.

Tu je i tragična priča doktorice Gyllen koja radi kao primalja. Od otočana krije priču o tragičnoj sudbini supruga kojeg su ubile sovjetske vlasti i sinu kojeg je ostavila samog u Sovjetskom savezu. Doktorica Gyllen osjeća veliku grižnju savjesti zbog napuštanja sina. Svoju tajnu povjerava mladom pastoru koji obećava da će moliti za nju i njezinog sina.

Led je topla obiteljska priča o teškom životu ljudi čije postojanje uvelike ovisi o hirovima surove prirode. Roman je u isto vrijeme i oda jednostavnom životu, ljubavi, vjeri u Boga i u dobro u ljudima.
Čitatelja osvaja atmosferom surove, iskonske prirode, a posebno opisom ledom okovanog otoka i mora.

Pripremila: J. Borzić